Свободно време

Странни неща, които влияят на сънищата ви

Какво може да предизвика появата на определен сън?

28.01.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сънищата са чудно нещо. Въпреки напредналите технологии, годините, прекарани в изследвания на подсъзнанието и психологията на човека, лекарите и изследователите все още не са разгадали напълно механизмите на съня.

Те обаче са стигнали до определени изводи, които може да ви се сторят интересни. Учените смятат, че има някои неща, които могат да определят вашите сънища. Ако ви се струва, че понякога сънувате странни неща, вижте какво може да предизвика това!

Ароматите

Сладките миризми предизвикват приятни сънища. Лошите миризми действат по обратния начин. Мозъкът асоциативно предизвиква връзки, които имат своите причини и следствия.

Британски учени са категорични, че миризмата на люляк, например, допринася за приятните сънища. Миризмата на бекон пък може да ви предизвика да сънувате как ядете или колко сте гладни.

Шумовете

Случвало ли ви се е да чувате звук отдалече, който не можете да определите, но който ви кара да сънувате нещо, свързано с издаване на звуци?

Причината за това най-често е алармата на часовника или телефона ви. Колкото по-високочестотни и дразнещи са звуците, толкова по-големи щуротии може да ви се присънят. И обратно – колкото по-тиха и приятна е алармата ви, толкова по-нежни ще са асоциациите на мозъка.

Ако алармата ви издава звуци на морски вълни, птички или тиха нежна песен, ще се събудите отпочинали като междувременно може да ви се присъни идиличен спомен от последната ви морска почивка, например.

Пикантните храни

Пикантните храни могат да предизвикат кошмари, особено ако сте ги изяли скоро преди лягане. Те могат да предизвикат отделянето на киселини, стомашно неразположение и изпотяване, което да наруши съня ви. Преди да ви събуди, това състояние може да предизвика неприятни сънища.

Спането по корем

Много хора спят по корем. Това, според специалистите, може да окаже влияние върху вида сънища, които сънувате.

Хубавото е, че в случая вероятно това е причината да сънувате повече мокри сънища. Едно изследване, публикувано в Journal Dreaming открива, че спането по корем прави хората по-склонни да сънуват сексуални сцени, особено свързани с известни личности.

Някои витамини също влияят

Ако взимате добавки с витамин В6, може това да е причината, че сънувате реалистични сънища.

Всички сме сънували сънища, които изглеждат толкова реално, че като се събудим не можем да повярваме, че е било сън.

Витамин В6 се използва от тялото за получаването на някои аминокиселини, които от своя страна взаимодействат с невротрансмитери, отговорни за процесите на сънуване. По този начин се насърчават сънищата с ярки и истински картини.

Опитите за отказване на цигарите

Тютюнопушенето е навик, който се загнездва дълбоко в подсъзнанието. Именно затова е и толкова трудно да се откажете от цигарите.

Едно проучване доказва, че 63% от хората са сънували как пушат в рамките на година след спирането на цигарите. Съветът на специалистите е да не се поддавате на тези сънища, колкото и истински да изглеждат.

Гледане на черно-бели предавания или филми по телевизията

Учените смятат, че гледането на черно-бели филми и предавания може да предизвика сънищата ви да са именно в тази черно-бяла гама. Можете да сънувате случки от ежедневието ви или някакви фантазии, но те ще са в черно-бяло, ако гледате предимно черно-бели предавания. Странно!

Лягането на празен стомах

Хубаво е да се яде поне 4 часа преди сън, за да не се претоварва организмът с излишна храна за смилане по време на сън.

Но ако си легнете със прегладнял стомах, това може да ви изиграе лоша шега. Нивата на кръвната ви захар ще спаднат, а знаем, че въглехидратите са основната храна за мозъка. Той ще ви накара да се събудите и да отидете до хладилника или ще ви изпрати сънища, свързани с храна.

Това е неговият вик за помощ към вас.

Страшни филми

Страшните филми не влияят на всички зрители, но има много такива, които доразвинтват фантазията си по време на сън и сънуват страшни небивалици след гледането на страшен или напрегнат филм.

Бременност

Бременните жени сънуват много странни сънища. Това се дължи на смесицата от хормонални промени, емоционални тревоги, липсата на сън и очакването на промяната в живота.

Снимки: iStock

Коментирай