Свободно време

Любопитни факти за бебетата преди да се родят

Изумителни неща, които се случват с бебешкото телце по време на развитието му

10.10.2022г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бебетата естествено продължават да се развиват след като се родят. В корема на майката, те до голяма степен са формирани и са подготвени за живота извън матката, но има много неща, които тепърва се развиват и променят след като бебето се появи на бял свят.

Какво да правите, ако бебето ви мрази къпането?

Ще ви запознаем с някои много любопитни факти за това какво се случва с бебетата, докато са все още в корема на майките си. Може да се изненадате, но там се случват наистина невероятни неща, за които може би не сте и предполагали. Все още неродените бебета например могат да се мръщят на определени храни, могат да се прозяват, дори да уринират. Реакциите на определени промени в средата, в която се намират, а именно майчиният организъм, са изумителни и могат да бъдат забелязани с помощта на ултразвук по време на регулярните прегледи през бременността.

Ето някои от най-любопитните факти за неродените бебета.

Бебетата реагират на различни храни

Проучване, цитирано от Brightside.com, установява, че от тридесет и втора до тридесет и шеста гестационна седмица някои от храните, които консумирали майките предизвиквали реакция у плода. Сред най-изявените в това отношение храни било зелето. Изглежда бебетата не се радвали особено на вкуса на зелето. На преглед с ултразвук било видимо, че повдигат горната си устна намръщено и правели разплакани физиономии. Учените използвали 4D ултразвук, за да проведат изследванията по-прецизно.

Защо бебетата не могат да ядат мед?

Бебетата започват да имат вкусови рецептори още в корема на майката

Неродените бебета имат способност да разпознават вкусовете, които майката консумира. Това се случва в 8 гестационна седмица, когато вкусовите рецептори на бебето започват да се формират и развиват. Частици от разградената храна, приета от майката, проникват през околоплодните води и преминават в тялото на бебето. Хранителни вещества, като захари, аминокиселини, протеини, соли и мастни киселини биват разтворени в околоплодните води, чрез които бебето консумира необходимите му вещества. Заради този процес бебетата вече започват да формират вкусовите си рецептори още преди да се родят.

Бебетата са космати в утробата на майката

Един изумително учудващ факт е, че много бебета имат окосмяване по телцето преди да се родят. Тези косъмчета не остават по тялото им много дълго. В повечето случаи изчезват точно преди раждането или малко след него.

Домашен лосион за бебета против обрив от пелени

Свързани статии

Сърцето на бебето започва да бие след петата седмица

Сърдечният мускул започва да се оформя от самото начало на зачеването, но процесът отнема време, докато органът се формира и заработи. Ето защо пулсът на бебето се усеща от петата седмица нататък и е изключително учестен. Ще са нужни още около 10 седмици, за да се оформи сърцето напълно. Още един любопитен факт е, че сърцата на момиченцата бият по-учестено от тези на момченцата.

Бебетата се прозяват и уринират в утробата на майката

Ултразвукови изследвания на бебета по време на бременността установяват, че макар не изцяло развити, фетусите имат едно сходство с възрастните. Те се прозяват и дори уринират. Прозяването може да се забележи за първи път през 24-та седмица. По това време те започват и да плачат. Майката не може да усети или чуе бебешкия плач в утробата си, но ултразвуковите изследвания хващат набръчкани брадички, отваряне на челюстта, промени в мимиката, които подсказват за това действие.

Знаете ли, че бебетата могат да се усмихват и плачат още преди раждането?

Коментирай
Свободно време