Знаете ли, че не само у нас, но и по целия свят на бебетата се слагат огърлици, гривни, кончета, мъниста, различни амулети, за които се вярва, че ги пазят от злото? Тези малки създания са толкова удивителни и будят огромен интерес, дори още преди да са се появили. Всъщност докато са в утробата, те могат да правят определени неща като това да се усмихват, плачат, да си смучат пръста.

Днес искаме да споделим с вас още няколко забавни и малко известни факти за бебетата.

Новородените са по-склонни да обръщат главата си надясно, отколкото наляво.

Вътрешното ухо е единственият орган, който се развива напълно преди раждането. То достига своя пълен размер до средата на бременността.

Възрастните имат 206 кости. Когато се раждат бебетата имат 300. Докато растат, някои от костите им се сливат.

Новороденото уринира на всеки 20 минути, а след това приблизително на всеки час до 6-месечна възраст.

Човешките бебета са единствените примати, които се усмихват на своите родители.

Известни недоносени бебета са Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Марк Твен, Стиви Уондър, Йоханес Кеплер и сър Уинстън Чърчил.

Бебетата имат около 30 000 вкусови рецептора, докато възрастните имат около 10 000.

Бебето може да разпознае миризмата и гласа на майка си при раждането

Най-тежкото оцеляло бебе е родено 22 кг, в Италия през 1955 година.

Знаете ли, че в света всяка минута се раждат повече от 250 бебета?

Бебетата, родени през май, обикновено тежат средно около 200 грама повече от тези, родени през другите месеци.

Изследванията показват, че за бебета родени чрез секцио има по-голяма вероятност да страдат от затруднения с дишането, тъй като се смята, че е възможно да пропуснат важни хормонални и физиологични промени, които се случват по време на раждането.

В момента на раждане сърцето на бебето бие със 180 удара в минута. В рамките на няколко часа честотата пада до 140 удара. На едногодишна възраст детският сърдечен ритъм е 115 удара в минута.

Изследванията показват, че бебето реагира положително на аромата на гърдите на майка си и по-трудно може да иска да суче от чужди гърди.

Още по темата

Шансовете за раждане на близнаци са особено високи в някои части на Западна Африка. В Нигерия, например, шансовете са 22:1. Обратно, за жените в Япония има по-малка вероятност да имат близнаци, с коефициент до 200:1.

Мозъкът на новороденото съставлява 10% от общото му телесно тегло. При възрастните тази пропорция намалява до 2%. До края на първата година, мозъкът на детето се увеличава по размер два пъти и половина, а до края на петата година той е три пъти по-голям от този при раждането.