Свободно време

Книгата „Кървави поля“ на Тимъти Снайдър с нов тираж в България

„Кървави поля“ предлага нов исторически подход, представяйки едновременно масовите убийства, извършени от нацисткия и сталинисткия режим, като два аспекта на една история

14.11.2022г. / 10 58ч.
Михаела Лазарова
Книгата „Кървави поля“ на Тимъти Снайдър с нов тираж в България

В България излезе втори тираж на книгата „Кървави поля“ на историка Тимъти Снайдър от издателство РИВА. Тя е преведена на 28 езика и за нея авторът получава Лайпцигската награда за европейско разбирателство и наградата за хуманитаристика на името на Ралф Уолдо Емерсън.

Американците наричат Втората световна война „Добрата война“. Но още преди тя да започне, военновременният съюзник на Америка, Йосиф Сталин, е убил милиони съветски граждани – и продължава да ги убива по време и след войната. Преди Хитлер да бъде окончателно победен, той е убил шест милиона евреи и почти толкова други европейци. В края на войната и германските, и съветските места за убийства попадат зад „Желязната завеса“, оставяйки историята на масовите убийства в тъмнина.

„Кървави поля“ предлага нов исторически подход, представяйки едновременно масовите убийства, извършени от нацисткия и сталинисткия режим, като два аспекта на една история на времето и мястото, където са се случили. Книгата е плод на усърдни проучвания и е задължително четиво за всеки, който иска да разбере най-мащабната трагедия в съвременната световна история.

Книгата предизвиква голям дебат сред историците навсякъде по света, като рецензиите варират от силно критични до възторжени. От друга страна, книгата получава множество похвали от експерти в академичните среди и се радва на силен медиен интерес.

Тимъти Снайдър е американски историк, професор в Университета в Йейл. Изследовател на историята на тоталитаризма, комунизма и холокоста. Най-известната му книга, „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“ (2010), е издадена на много езици, включително и на български от издателство РИВА. В нея той анализира глада в Украйна, предизвикан по заповед на Сталин, както и подялбата на Полша между СССР и нацистка Германия. На български език са преведени и книгите му „За тиранията“ и „Пътят към несвободата“.

Коментирай