Свободно време

Започнете деня си различно и променете живота си

„И най-дългото пътуване започва с първата крачка“

22.12.2022г. / 12 34ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Започнете деня с мисъл за бъдещето

Ако не намирате мотивация за промяна, но силно я желаете, приложете следния трик – помислете за бъдещето. Проектирайте какъв би бил животът ви ако продължите както досега. Например – ако пушите и се храните нездравословно. Вероятно в бъдеще можете да развиете наднормено тегло, да започнете да изпитвате дискомфорт в ставите или пък да имате затруднения с дишането. Ето защо, ако започнете да чувствате, че е трудно, замислете се, че го правите за себе си. Прибягвайте към това, ако първата ви мисъл е как искате да се откажете. Представете си го.

Визуализацията е много мощен начин да промените живота си. Започнете деня, фокусирайки се над целта си. Задръжте съзнанието си върху това за няколко минути. Важното в случая е честотата, а не продължителността. За предпочитане е да го правите всеки ден по 5 минути, вместо 2 дни в седмицата за по 20 минути. Представете си живота и тялото, което искате да имате. Дръжте тази картина в съзнанието си. Обърнете внимание на чувствата, които изпитвате. Те трябва да ви карат да се усещате окрилени, изпълнени с радост и желание да започнете деня.

Започнете деня с първата стъпка

Дори и най-дългото пътуване започва с първата стъпка. Осмелете се и я направете днес. Не отлагайте. Звъннете на фитнес инструктора ви, поискайте повишение от шефа, кажете „Не“ на вредната закуска. Нека днешният ден бъде началото на новия ви живот. Защо да чакате? Защо да отлагате? Животът е тук и сега. Днес. Вие заслужавате всичко, за което мечтаете. Дайте си шанс и започнете вашето пътуване. Не знаете къде може да ви отведе то.

Избягайте от навика

Провокирайте промяната още със започването на деня. Например – облечете дреха, която не сте носили отдавна. Може би тя ще провокира новия колега да ви направи комплимент, или пък приятелките ви да забележат добрия ви вкус. Вземете си кафе от различно място – по пътя можете да срещнете стар познат или пък да намерите пари на улицата. Една проста промяна може да отключи след себе си още една. Научно доказано е, че ако поемате такива малки „предизвикателства“, вие развивате мозъка си.

 

Коментирай