Свободно време

Благовещение е – пролетта идва!

25.03.2008г. / 10 01ч.
Вергиния Генова
Благовещение е – пролетта идва!

Другата страна на монетата и на днешния празник – Благовещение – е настъпването на пролетта, което отново има много общо с новия живот, с възраждането и с новото начало. Според българския фолклор на този ден долитат кукувиците и лястовичките с благата вест, че пролетта е дошла, а зимата си е отишла. Затова по нашите земи този ден е известен и като Благовец.

Сред нашия народ празникът се свързва най-вече с настъпването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде “нещо зелено” (лапад, коприва, спанак). У нас е останал изразът “да се хванем за зелено”, а не толкова “Благовестителят идва”. Народните вярвания и приготовления се въртят около работата на полето и в градината. На този ден стопаните са започвали да се грижат за овошките, за да раждат благи плодове. Вярвали са, че на този ден всички рани зарастват по-бързо, затова и тогава са дупчили ушите на малките момиченца.

На този ден жените не са вършили къщна работа – не са шили, плели, за да се предпазят от ухапването на змии през лятото.

На този ден празнуват всички с името Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Богдана, Богдан и други съвременни производни от това семантично гнездо.

Коментирай
Свободно време