5 есенни супи с малко въглехидрати

Пригответе си тиквена крем супа с джинджифил

03.11.2025г. / 09 57ч.
Мария Василева
Гъбена супа с мащерка. Снимка: iStock

Гъбена супа с мащерка. Снимка: iStock

Няма по-добър начин да се стоплите от уютна купа супа, а тези рецепти за супи са здравословен и вкусен избор за хладното време. Със само 15 грама въглехидрати или по-малко на порция, тези супи са подходящи за хората, които искат да намалят приема си на въглехидрати, като същевременно се хранят добре.

Крем супа от карфиол и целина

За нея ще ви трябват:

  • 1 малка глава карфиол
  • 1 стрък целина
  • 1 малка глава лук
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 чаша зеленчуков бульон
  • 1/2 чаша течна сметана (или кокосово мляко)
  • сол, черен пипер, индийско орехче

Запържете лука и целината в зехтина, добавете карфиола и бульона. Варете до омекване (около 15–20 минути). Пасирайте до гладка смес и добавете сметаната и подправките.

*Въглехидрати: около 6 г на порция

Свързани статии

Гъбена супа с мащерка

Необходими продукти:

  • 300 г пресни гъби (печурки или горски)
  • 1 малка глава лук
  • 2 с. л. масло
  • 3 чаши зеленчуков бульон
  • 2 с. л. готварска сметана
  • прясна мащерка, сол и пипер

Запържете гъбите и лука в маслото. Добавете мащерката и бульона и варете 15 минути. Пасирайте частично (или цялата) супа за по-кремообразна текстура. Добавете сметаната и овкусете.

*Въглехидрати: около 7 г на порция

Свързани статии

Тиквена крем супа с джинджифил

Необходими продукти:

  • 400 г печена тиква
  • 1 малък морков
  • 1 ч. л. настърган джинджифил
  • 2 чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с. л. зехтин
  • щипка куркума, сол и пипер

Задушете моркова и джинджифила в зехтин, добавете тиквата и бульона. Варете 10–15 минути, после пасирайте до гладкост. Подправете с куркума и пипер.

*Въглехидрати: около 9 г на порция

Свързани статии

Зелена супа с кейл и броколи

За нея ще ви трябват:

  • 1 чаша кейл (нарязан)
  • 1 чаша броколи
  • 1/2 авокадо
  • 1 чаша зеленчуков бульон
  • 1 с. л. зехтин
  • лимонов сок, чесън, сол

Сварете броколите и кейла за 10 минути, добавете бульона и зехтина. Пасирайте, след това добавете авокадото и лимоновия сок. Получава се свежа, кремообразна супа.

*Въглехидрати: около 6 г на порция

Свързани статии

Домашна супа с печени домати и чушки

Необходими продукти:

  • 3 големи домата
  • 1 червена чушка
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • сол, босилек, риган

Изпечете доматите, чушката и чесъна във фурната за 20 минути. Обелете чушката и сложете всичко в тенджера с бульона и пасирайте. Добавете подправките и варете още 5 минути.

*Въглехидрати: около 8 г на порция

За по-богат вкус можете да добавите кокосово мляко, пармезан или тиквени семки за украса. Всички тези супи са подходящи за кето, нисковъглехидратни и диетични режими.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай