Свободно време

Ще оградят ли Южното ни Черноморие с бетонен комплекс?...

01.04.2008г. / 14 27ч.
Аз жената
Ще оградят ли Южното ни Черноморие с бетонен комплекс?...

Утре Министерството на околната среда и водите решава съдбата на незаконния строеж “Златна перла” край Варвара, както и на последния незастроен участък от Южното Черноморие.

Почти 100% застрояване на крайбрежната част на природен парк Странджа и узаконяване на спрения незаконен строеж на комплекс “Златна перла” в природния парк предвижда Общия устройствен план (ОУП) на община Царево. След като ОУП беше приет от Общинския съвет в Царево, съдбата му ще се решава от Висшия експертен екологичен съвет на Министерство на околната среда и водите, който ще разглежда Екологичната оценка и Оценката за съвместимост на Плана в сряда, 2 април 2008 г.

Новият ОУП предвижда:
- да удвои застроената площ в границите на парка до 9318 декара. Тъй като жителите на общината са 2953, така на един жител в парка се падат по 3,2 декара застроена площ, а за село Варвара тази площ е 12 декара на 1 жител
- да се построят 42 000 апартамента което прави средно по 14 апартамента на жител, като за село Резово на един жител се падат по 50 апартамента, а в с. Синеморец на един жител – 25 апартамента.
- да се построят хотели с 15 000 легла (което е колкото два пъти курорта Банско)
- нови 100 000 легла в Парка – почти колкото населението на община Велико Търново.

ОУП на община Царево се изработва без да има приета специализирана устройствена схема за територията на Черноморското крайбрежие, както се изисква по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Не съществува също така изискваната по закона наредба за пределно допустимите рекреационни капацитети на курортните населени места и селищни образувания, курортите, курортните комплекси, ваканционните селища и вилните зони.

Община Царево е единствената черноморска община, която отбеляза ръст на туристите през 2007 година. Това се дължи на все още запазената природа на парк Странджа. Ако устройственият план се приеме в този му вид, това ще компрометира завинаги развитието на туризма за сметка на спекулативните интереси на икономическите групировки.

Издаването на положително становище по доклада по екологична оценка е последна стъпка преди одобрение на ОУП-а на експертен съвет в МРРБ. Ако становището на МОСВ след заседанието на ВЕЕС е положително, това ще бъде нарушение и на Европейската директива за природните местообитания, тъй като информацията в Доклада за Оценка за съвместимост е непълна, тенденциозна и недостоверна и няма адекватна оценка на въздействието на ОУП-а върху видовете и местообитанията от Натура 2000 място Странджа.

До момента са внесени многобройни отрицателни становища от Коалицията “За да остане природа в България”, независими експерти по биоразнообразие, авторът на предишния териториално-устройствен план и различни стопански организации. От Министерството на околната среда и водите не е изпратен отговор до никого. Ако не бъдат взети предвид аргументите на заинтересованите страни и посочените законови нарушения, случаят ще бъде отнесен до Съда и ще бъде информирана Европейската комисия за поредното нарушение на законодателството на Съюза.

През лятото на 2007 г. 140 известни личности – музиканти, актьори, певци, писатели, журналисти се подписаха в петиция за спасяването на природен парк Странджа, като се присъединиха към десетки хиляди Българи и над 12 000 чужденци.

Община Царево застроява крайбрежието на Странджа?

Коментирай