Свободно време

Грешки, които допускате, когато сте на 20 и за които ще съжалявате по-късно

“Не е важно колко години има в живота ви, а колко живот има в годините ви”

13.03.2023г. / 15 16ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Младостта безспорно е един от най-хубавите периоди в човешкия живот. Мнозина обаче твърдят, че не биха искали отново да са на 20 години, а се чувстват перфектно там, където са в момента, макар и с няколко бели косъма в повече. Замисляли ли сте се какъв съвет бихте дали на вашето 20-годишно Аз? Ще е интересно някой ден да седнете пред белия лист с химикалка в ръце и да си направите този експеримент. Кои са грешките, които допускате когато сте на 20? Ето някои от тях:

Не преследвате мечтите си

Когато сте млади имате усещането, че животът ще трае вечно. Знаете, че вие няма да сте скучни като 40-годишните, които познавате. Усещате, че имате време за всичко, наслаждавате се на момента и не мислите за бъдещето. Великите планове за живота ви включват и осъществяването на мечтите, независимо дали говорим за определена професия, развиването на собствен бизнес или пък намирането на партньор и създаването на семейство. В един момент обаче усещате, че „трябва“ да вземете живота си в ръце и да приключите с младежките си мечти. Порастването обаче не е свързано непременно със загърбването им. Напротив, ако се замислите, много от лидерите на днешния ден са започнали успешна кариера именно преследвайки детската си мечта. Никога не е късно да се върнете към нея и да я осъществите!

Не отстоявате себе си

Когато сте млади, вие сте склонни да се влияете от силните авторитети – било то родители, роднини, братя или сестри, треньори или пък преподаватели. Това е добре, защото така им засвидетелствате почит и уважение, но дали не губите себе си по този начин? Дали след години няма да си помислите: „Само ако бях последвала целите си, вместо да се вслушвам в хорското мнение...“ Ако наистина усещате дълбоко в себе си за какво сте предназначени и каква е вашата цел в живота, не позволявайте никой и нищо да застане на пътя ви.

Доверявате се прекалено лесно

С годините нашата мнителност се засилва. Това се дължи на факта, че сме били мамени много пъти и чрез тези и други горчиви преживявания сме натрупали опит. Когато обаче сте млади, вие сте склонни да се доверявате прекалено много, а списъкът ви с приятели е неизчерпаем. Разбира се, не ви съветваме да сте асоциални, а просто да не вярвате сляпо на поредния ви „най-добър приятел“. Най-истинското мерило за приятелството е времето.

Не мислите за себе си

Свързани статии

Когато сте на 20, вие имате цялото време на света – можете да спортувате, да се храните добре, да спите, изобщо – да се грижите за себе си по най-добрия възможен начин. Но въпреки това, вие предпочитате да злоупотребявате с цигари, алкохол и други. Не забравяйте, че здравето и грижата за самите себе си е най-добрата инвестиция, която можете да направите. Ценете всяка минута, ден и час и се опитайте да ги изпълните със съдържание. Помнете максимата: „Не е важно колко години има в живота ти, а колко живот има в годините ти.“

Мислите, че големите пари се печелят бързо

Особено в наши дни, когато подрастващите и младите хора общуват и се информират от социалните мрежи, хората са все по-склонни да вярват, че пари и известност се придобиват за една нощ. Това обаче не е така. Зад всеки успех, стои усилен и упорит труд. А луксозният начин на живот, който мнозина демонстрират, понякога далеч не е толкова лъскав.

Коментирай