Свободно време

Кои са любимите игри на дамите?

20.03.2023г. / 16 39ч.
Михаела Лазарова
Кои са любимите игри на дамите?

През последните години несъответствието между половете по отношение на различните настолни и видео игри постепенно намалява. В исторически план жените са съставлявали само малка част от цялата игрална общност, но днес това не е така. Появата на онлайн игрите допринесе много за привличането на повече жени играчи, докато големите разработчици създават все повече съдържание, което е предназначено за и създадено от жени. По груби данни в момента около половината от игралната общност в света е от нежния пол, а в следващите редове ще намерите някои от любимите категории и заглавия на дамите.

Логически игри

Умствените игри са сред любимия вид забавление на жените по цял свят. Въпреки че често се смятат за по-скоро мъжка активност, игри като шах или покер всъщност се играят от много дами.

Жените имат страхотна интуиция и логическо мислене, което им помага да разберат покер стратегията, когато играят например Texas Hold’em – едно от най-популярните заглавия в света на картите, или когато трябва да предскажат ходовете на противника, играейки шах. Този вид игри зависят до голяма степен от психологията на играча и възможностите му да разчита стратегията на опонента, докато се опитва да запази самообладание и да не разкрие своите собствени намерения.

Разнообразните аспекти на умствените игри ги превръщат в интересно и любопитно занимание за всички играчи, включително и за тези от нежния пол.

Симулатори

Игрите със социални симулации стават популярни в началото на 2000 г. с появата на най-известното заглавие в тази категория, а именно поредицата The Sims. Компютърната игра незабавно очарова безброй геймъри с уникалната си комбинация от симулация на реалния живот и неограничена свобода.

The Sims представлява един виртуален свят, в който играчът може да изгради образа на своя герой и заобикалящия го свят, да обзаведе дома му и дори да му създаде семейство. Играта дава безброй възможности и няма ясно поставена цел или край. От социална симулация тя се превръща в социален феномен и продължава да се радва на огромна популярност повече от 20 години, особено сред женската аудитория.

Подобен вид симулации дават възможност на играчите да насочат енергията и контрола си към един забавен виртуален свят без граници, като по този начин се отпуснат и откъснат от ежедневните грижи. Освен това в играта те могат да изградят един коренно различен от себе си герой и по този начин да се видят в друга светлина. Днес тази идея е много по-ясно осезаема и развита в концепцията за метавселена, която също представлява симулация на реалния свят във виртуалното пространство.

Мобилни игри

Освен настолни и компютърни игри, голям процент от жените обичат да прекарват времето си, играейки мобилни игри. Тези игри са най-леснодостъпни и позволяват на дамите да разпуснат, докато пътуват в метрото или чакат на опашка в банката. Освен това те не изискват допълнително оборудване освен мобилен телефон или таблет. Според проучване повече от половината играчи на мобилни игри в Европа са именно от женски пол.

Друг плюс на мобилните игри, който ги прави толкова популярни, е голямото им разнообразие. Почти всяка игра, за която можете да се сетите, има своя мобилна версия. Изследванията обаче сочат, че дамите се насочват най-често към игри с интересна и задълбочена история с общочовешки теми и герои, с които могат да се идентифицират. Социалната игра и възможността за свързване с други играчи също представляват ключов елемент от най-предпочитаните сред жените заглавия. Те често се впечатляват от игри, в които се създава общност и които им дават възможност да споделят резултатите си със своите близки и приятели, както и да играят заедно с тях. Това несъмнено прави играта по-забавна и създава изживяване, което ангажира и задържа потребителите в дългосрочен план.

Тези фактори обясняват успеха на заглавия като FarmVille и Candy Crush, които станаха изключително популярни във Facebook преди близо десетилетие. Истината е, че тези игри все още се радват на огромна популярност в платформата, но също така излязоха извън нея благодарение на развитието на мобилните игри. Facebook Gaming вече не е достъпен за мобилни устройства, но едноименните заглавия могат да се намерят като отделни апликации за всяка операционна система и продължават да се радват на милиони фенове.