Свободно време

15 знака за нарцистично приятелство

Разговорите остават на повърхностно ниво

04.05.2023г. / 16 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Без приятели не можем! Създаваме приятелства през целия си живот. Различни, някои от тях отпадат във времето, други се задържат. Дали тези, които са дългогодишни са всъщност здрави взаимоотношения? Невинаги! Това, че смятаме някого за близък или приятел от години не означава, че в действителност е такъв. Особено ако се отнася за нарцистична личност. Кои са знаците, че вие имате нарцистична приятелка или приятел?

1. Приятелството ви се определя от полезността, която имате един за друг.

2. Тя/той търси похвала и възхищение. Тъй като не знаят как да се самоутвърдят или да намерят вътрешна самооценка, нарцистичните приятели търсят, очакват и дори изискват похвала и възхищение, за да подхранят самочувствието си.

3. Не се радват за вашите успехи и това силно им личи, когато им споделяте за себе си на живо. Все пак изражението на лицето рядко лъже.

Камъни срещу енергийни вампири

4. Нарцистичният приятел поставя собствените си нужди на първо място. Често липсва съпричастност в отношенията ви. Нарцисите са егоисти и винаги ще направят така, че да излезе, че пренебрегват себе си, но това не е вярно.

5. Разговорите остават на нивото на повърхността. Нарцисистите първоначално могат да бъдат възприети от приятели като интровертни. В действителност те поддържат разговорите повърхностни в опит да избегнат сближаване и отговорност, както един приятел би трябвало да прави.

6. Те не са до вас, когато наистина имате нужда от тях. Сладките приказки са чудесни, но къде са в истински важните моменти?

Признаци, че не уважавате себе си и другите се възползват от това

7. Когато се случи критична ситуация помежду ви, нарцистичната приятелка няма да се поколебае да ви напомни кога е правила нещо добро за вас и да ви вмени чувство на вина.

8. Очакват от вас жестове за своите лични празници, но за вашите забравят.

9. Рядко или почти никога те не показват чувство за вина спрямо другите, когато се е появила конфликтна ситуация например. Нарцисите не приемат, че могат да сбъркат, винаги другите са виновни.

Изберете карта и вижте дали ще се сбъдне желанието ви

10. Зад прошката се крие умисъл за отмъщение. Приятелите понякога спорят или се случват ситуации на недоразумения. Нарцистичният приятел може да се опита да ви убеди, че ви е простил, че за него създалата се ситуация не е била проблем, но всъщност не е така. Той или вече по някакъв начин ви го е върнал или ще си го върне в удобен случай.

11. Използва ви. Нарцисистите са склонни да гледат на хората в живота си като на обекти за задоволяване на техните нужди, което може да означава да направят всичко необходимо, за да постигнат тази цел.

Свързани статии

12. Говорят зад гърба ви. Нарцисите не могат да са лоялни към своите приятели или поне не изцяло. Бъдете сигурни, че ако пред вас обсъждат свои или общи ваши приятели и познати, го правят и когато вас ви няма.

13. Чувствате се изтощени, след като сте прекарали време с тях. Нарцистичните приятели си приличат с токсичните хора по това, че изчерпват енергията ни. Карат ни да се чувстваме претоварени.

14. Непостоянни са. Нарцистичният човек може да има много приятели, но да не е постоянен. Има периоди, в които прекарва повече време в компанията на едни, след това според нуждите си ги заменя с други.

15. Рядко ви търсят първи и очакват вие да сте тези, които сте инициативни.

Коментирай
Свободно време