Семейство

Признаци, че не уважавате себе си и другите се възползват от това

Понасяйки явно неуважение

26.06.2023г. / 14 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всеки има своя характер, изграден от силни и слаби страни. Всеки ден ни се налага да общуваме не само с близки, но и с непознати. Едно е сигурно, без значение дали познаваме хората или не, ние оставяме в тях определено впечатление за себе си. Добро, лошо, смесени чувства или пък те разбират, че ние не уважаваме себе си. Кои са признаците, че може би вие не уважавате себе си, вижте в следващите редове.

Спестяване на пари за другите – Понякога, дори твърде често на моменти ни се случва да се откажем от нещо за себе си, за да има повече за другите. Можем да не си купим крем за лице или друго важно за нас, за да зарадваме любимия човек или приятел, роднина. Прекрасен жест, но другите бързо разбират, когато често жертваме собствените си нужди и се възползват от добрината ни.

5 признака, че имате токсична връзка със себе си

Не обичате тялото си – Това е липса не само на уважение, но и на любов към себе си. Това се проявява в постоянна самокритика пред интимен партньор, колеги, познати, ниско самочувствие, уязвимост. Все неща, от които хората край нас се възползват, за да ни обидят, да ни манипулират.

Трудно изразявате собствено мнение – Може би защото ви е неудобно, не искате да ви приемат за невъзпитани. Или пък се притеснявате да откажете нещо, за да не се създава конфликтна ситуация в работата, семейството, с роднини и приятели. Неспособността и страхът да премълчаваме е липса на уважение към нас самите. Превръщаме се в идеалната мишена за манипулаторите.

15 цитата, показващи маловажността на токсичните хора

Не вярвате на преценката си и постоянно търсите съвети – Да си неуверен, да се колебаеш помага, но само понякога. Когато обаче границата е прескочена и има твърде много самокритика и страх от провал, това ни излага на риск някой да ни посъветва и насочи в грешна посока или да се възползва от нас по някакъв начин.

Стараете се да не отказвате на другите и държите винаги да се разчита на вас – Неспособността да се откаже навреме е пряко свързана с вътрешната нужда да се привлече одобрението на другите. Разбира се, причината за това се крие в нашето детство. Малкото дете, което се опитва да получи любовта на другите, ако прави всичко, което му кажат. Отново това е липса на уважение към себе си и повод другите да злоупотребяват с отзивчивостта ви.

Свързани статии

Понасяйки явно неуважение – То може да е от страна на колеги, шефа ви, роднини, партньор в любовна връзка, непознат и т. н. Вероятно няма човек, който да не е изпитвал нечие неуважение под една или друга форма. Но човек, който не уважава себе си, който има комплекси, обикновено е готов да живее в ситуации на лошо отношение.

10 причини да поставяме себе си на първо място

Често сте в ущърб на собствените си интереси – Кога бе последният път, в който направихте нещо хубаво за себе си, без чувство за вина? Често нарушаваме собствените си интереси от това да спортуваме, придобиваме нови познания, да се отдадем на време за себе си и т. н. за сметка на другите. Дали всяка жертва, която правим в името на другите си струва и е толкова важна? Така даваме пример на децата си, като хора, които не уважават себе си.

Коментирай
Свободно време