Свободно време

Започва дарителска кампания за реставрация на храм „Свети Мина“ в Слатина

За най-спешните възстановителни дейности са необходими 150 000 лева

03.05.2023г. / 08 58ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 2 май 2023 г., стартира кампания за набиране на средства за реконструкция и реставрация на старинния храм „Свети Мина“ в район „Слатина“ в София. Тя се провежда по инициатива на председателя на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев, както и председателя на Сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. Кампанията ще продължи до края на месец май, а основната ѝ цел е да се съберат средства за възстановяване на старинния храм „Свети Мина“.

Всеки, който желае да се включи в инициативата, може да направи своето дарение по банковата сметка на храма:

Дарителска сметка:
BIC: BPBIBGSF
BG27 BPBI 7942 1024 6623 01.
За ЦН при храм " Св. вмчк Мина“

Набирането на средства ще продължи един месец и ще приключи на 31 май 2023 г. с благотворителен концерт, в който ще вземат участие редица известни български изпълнители. Тъй като денят на събитието съвпада със Световния ден без тютюнопушене, всички присъстващи ще бъдат призовани да дарят в специална урна минимална сума за храма, равностойна на кутия цигари.

За пълната реконструкция и реставрация са необходими общо 900 хиляди лева, а целта на акцията през този месец е да бъдат събрани 150 хиляди лева за най-неотложните възстановителни дейности.

Възстановяването на старинния храм е кауза и се надявам много хора, не само от район „Слатина“, но и от цяла София, да се включат в нея. Трябва да пазим своето историческо наследство и да възродим духовността“, каза д-р София Ангелова.

Храмът „Св. Мина“ в район „Слатина“ е с вековна история. През 265 г. на това място е построена църква, а по-късно там се появява и манастирът „Св. Троица“, който е считан за най-стария в България. През 14 век е разрушен, но през 19-и с помощта на жителите от тогавашното село „Слатина“ църквата „Св. Троица“ е възстановена. По-късно храмът е преименуван на „Св. Терапонтий Сердикийски“ в чест на светеца, загубил живота си на това място, заради отказ да предаде вярата си. През 1955 г. църквата е обявена за паметник на културата, а три години по-късно е преименувана и днес носи името на свети великомъченик Мина. През 1989 г. храмът е признат и за архитектурно-художествен паметник.

Коментирай