Свободно време

Какво ви пречи да вървите напред и да се развивате?

Спрете да се оправдавате

18.05.2023г. / 09 38ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Според една древна мъдрост, целта на живота се състои в това – да опознаем самите себе си. В отношенията си с хората често пъти ни се случва да се чувстваме неразбрани и объркани. Трудно ни е да се поставим на мястото на другите и да се опитаме да ги разберем. Още по-трудно става когато не можем да узнаем кои са нашите истински желания. Имаме ли смелост да признаем пред себе си слабите и силните си страни и успяваме ли да бъдем такива, каквито всъщност сме? Кои са причините, които ни карат да се спъваме по пътя напред? В следващите редове ще ви подскажем някои от най-честите грешки, които може би възпрепятстват вашето развитие. Ето ги и тях:

Това, което ви спира най-много в живота… сте самите вие

Разбира се, че в живота съществуват обстоятелства, които са извън вашия контрол и които могат да попречат на реализирането на плановете ви. Но човекът, който е най-отговорен за всичко, което се случва сте самите вие. Запомнете – вие сте на шофьорското място! Казвайки това със сигурност не ви насърчаваме да започнете да се обвинявате – напротив. Да осъзнаете, че вашият живот зависи от самите вас всъщност означава да си върнете силата. Силата, която сте дали на други хора, позволявайки им да управляват вашия живот!

Имате грешен фокус

Ако постоянно се оплаквате колко сте зле, как нямате пари и взаимоотношенията ви с хората не вървят – замислете се каква енергия излъчвате. Няма как да привлечете любов, изобилие, здраве, късмет ако постоянно сте фокусирани върху обратното. В общуването ни с другите понякога дори не са необходими думи. Ето защо не се учудвайте ако забележите, че изведнъж всички ваши приятели започнат да странят от вас. Замислете се какви сигнали им давате и какви послания изпращате към Вселената.

Постоянно се опитвате да угодите на другите

Свързани статии

Горчивата истина е, че колкото и да се опитвате, няма как да направите всички хора щастливи. Ако сте свикнали вечно да угаждате на тези около вас и да се опитвате да ги накарате да се чувстват добре, в края на краищата рискувате да пропилеете собственото си щастие. Тази ваша загриженост бързо може да се превърне в разрушителна сила, която да ви попречи да постигнете това, което наистина искате в своя живот.

Страхувате се

Разбира се, че да изпитвате страх е нещо съвсем нормално, особено ако сте на прага на големи предизвикателства в живота си. Ако обаче страхът ви пречи да вървите напред и да се развивате, тогава той може да бъде сериозен проблем. Разберете, че силата не се състои в това да не се страхувате, а в това да правите нещата които искате, въпреки страха.

Кои навици вредят на психичното ви здраве?

Вечно се оправдавате

Оправданията притежават огромна сила да ви отдалечават от това, което наистина искате да постигнете в живота, достигайки пълния си потенциал. Ако наистина искате живота ви да поеме в друга посока, трябва да спрете с оправданията. Не се срамувайте и не се притеснявайте, просто приемете нещата такива, каквито са и не се опитвайте да избягате от работата, която трябва да бъде свършена.

Не се грижите за себе си

Ако сте подложени на високи нива на стрес за дълги периоди от време, работите прекалено много и не почивате, твърде вероятно е да изпитвате т. нар. „burnout“ или „прегаряне“. В основата си този синдром идва като сигнал от организма, че всъщност не се грижите достатъчно за себе си. За да сте продуктивни, да се развивате и да вървите напред, опитайте се да си давате повече почивка и рестартирайте.

13 малки неща за повече щастие всеки ден

Не си поставяте ясни цели

Едно от нещата, които могат да ви спрат по пътя към собствения ви успех е задаването на неопределени цели. Опитайте се да бъдете по-точни, като назовете наум или на глас или дори напишете на лист какво точно желаете. Поставете си специфични, измерими и постижими цели.

Постоянно се колебаете

Често пъти можем да намерим прилика между колебанието и страха. Ако вечно слушате онова малко гласче в главата си, което ви казва, че не бива да предприемате промени или пък да поемате рискове и предизвикателства, никога няма да можете да вървите напред. Опитайте се да бъдете малко по-смели и да следвате мечтите си, без значение колко големи и страшни могат да ви изглеждат те.

Знаци, че контролирате живота си и сте емоционално зрели

Коментирай