Здраве и красота

Кои навици вредят на психичното здраве

Елиминирайте ги

15.03.2022г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите добри и лоши навици. Винаги е по-добре за нас първият вид да надделява над втория. Всеки наш навик оказва положително или отрицателно въздействие върху психичното ни здраве. Толкова забързано живеем, че рядко се замисляме над това. Точно както лошите навици могат да бъдат вредни за физическото здраве, така могат и да повлияят негативно на психиката ни. Негативните мисли са първи в списъка, вижте и останалите.

Прекален перфекционизъм

Стремежът към съвършенство може да се разглежда като здравословен навик, особено когато се опитваме да постигнем успехи. От друга страна обаче, постоянната необходимост да сте перфектни в работата, семейството, личния си живот, може да навреди на усилията ви, особено ако нещо не се случи според вашите желания.

7 признака, че страдате от хронична самота

Според психолози перфекционизмът може да бъде положителен или отрицателен. Положителният ни помага да дадем най-доброто от себе си, като навиците, свързани с него включват поставяне на реалистични цели, отхвърляне на неуспехите, виждане на грешките като възможности за растеж. Стресът и тревожността са в здравословни граници.

Но навиците на отрицателния перфекционизъм са свързани с определяне на стандарти извън нашия обсег. Недоволни сме, когато не сме идеални, постоянно се тревожим от провала.

5 неща, които е напълно нормално да правим, дори и другите да не мислят така

Лоша стойка

Лошата стойка не само ни прави по-малко привлекателни. Според проучване, публикувано в Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, добрата стойка може да намали риска от депресия. Резултати от други проучвания показват, че добрата стойка може да подобри нашето самочувствие и настроение, да намали дори умората.

Защо признаването на грешките ни кара да се чувстваме прецакани?

Усещане за вина

Това е лош навик, който също вреди на нашето психично здраве. Неговото начало често се поставя в детството. С напредването на възрастта емоционалният капан на вината узрява, особено ако в обкръжението ни има хора, които постоянно се опитват да ни вменят това чувство, дори и да не сме виновни. Усещането за вина постепенно увеличава проблемите ни, от малките такива правим големи, смятаме се за лош човек, че не заслужаваме определени удоволствия и т. н.

Свързани статии

Заседнал начин на живот

Редица изследвания доказват, че редовната спортна активност намалява стреса и тревожността, намалява риска от депресия. Когато спортуваме тялото ни балансира хормоните, отделя химикали, които ни помагат да се чувстваме добре. Спортуващите хора имат по-добро самочувствие, мотивация в работата, хранят се по-здравословно.

Самосъжаление

Има хора, които приемат живота като надпревара с другите. Постоянно се сравняват колко са успешни, дали имат партньор или пък не и т. н. Ако се окаже, че около тях според разбиранията им има хора, които водят по-добър и щастлив начин на живот, те започват да се самосъжаляват. Често размишляват за миналото, какво е можело да бъде, ако се е било случило нещо определено; какви грешки допускат, за да нямат щастие; защо нямат партньор до себе си и т. н. Всичко това въздейства отрицателно върху психиката.

Коментирай
Свободно време