Свободно време

6 начина да разпознаете енергийните вампири

Такива хора омаловажават постиженията ви

19.05.2023г. / 12 25ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди години теми като енергиен вампиризъм, ниски вибрации и енергия бяха обвити в мистицизъм и за тях се говореше с лека насмешка и недоверие. Към днешна дата обаче това не е така. Все по-наясно сме колко е важно нашето вътрешно настроение и как то се отразява на общуването ни с хората и на реализацията ни в живота. И макар да сме добронамерени, със сигурност в приятелския ни кръг (и не само) има хора, които сякаш изсмукват енергията ни и ни карат да се чувстваме зле. Как да разпознаем енергийните вампири? В следващите редове ще ви дадем няколко съвета. Ето ги и тях:

Какво представляват енергийните вампири?

Най-общо казано, това са хора, които умишлено (или не) буквално „източват“ емоционалната ви енергия. Енергийните вампири обожават да бъдат изслушвани, съветвани и обгрижвани, но ако общувате по-дълго време с тях, ще забележите, че след срещите ви се чувствате изтощени и претоварени. За добро или лошо, тези хора могат да са ваши колеги, приятели, близки и дори роднини. Най-доброто, което можете да направите е да се научите да идентифицирате това токсично поведение и да реагирате по правилен начин, запазвайки енергията си – както физическа, така и емоционална.

Какво ви пречи да вървите напред и да се развивате?

Такива хора рядко поемат отговорност за действията си

Енергийните вампири често пъти са харизматични и обаятелни. Когато обаче се появи проблем, те са склонни много бързо да се измъкнат и да избягат от отговорност, използвайки чара си. Те с лекота прехвърлят вината на някой друг, като понякога дори влизат в ролята на жертва.

10 неща, които да направите още днес за положителна енергия в дома

Енергийните вампири винаги ще ви накарат да се извинявате

Те умеят да обръщат ситуацията в тяхна полза и в крайна сметка ще направят така, че вие да се чувствате виновни и дори да трябва да им се извините. Енергийните вампири умеят да принуждават хората, с които общуват да влизат в обяснителен режим.

Как да се предпазим от лоши очи?

Те използват ултиматуми

Подобни хора разчитат на вашето чувство за вина, за да получат това, което искат от вас. Те знаят, че срамът е голямо оръжие, особено срещу хора, които са чувствителни и грижовни. Ако вие сте такива, рискувате да попаднете в полезрението на енергийните вампири. Ако се усетите притиснати до стената или пък заставени да правите нещо против волята си, бъдете внимателни. Може би си имате работа с хора, които не ви желаят доброто, а просто се възползват от вас.

Признаци, че енергиен вампир изцежда енергията ви

Не се интересуват от вас

Ако имате приятели или познати, които ви звънят или пишат и всеки път усещате, че го правят не за да се интересуват от вас, а за да ви използват за решаването на техните проблеми, най-вероятно говорим за енергийни вампири. Такива хора дори нямат истинска нужда да се виждат с вас, за тях е достатъчно връзката ви да е от разстояние.

7 признака на токсичното приятелство

Непрекъснато ви критикуват

Ако понякога усещате, че в компанията на определен ваш познат се чувствате зле, или пък се улавяте, че сякаш без да искате се стараете да се представите по най-добрия възможен начин, вероятно този човек е енергиен вампир. Той ще отправя хапливи коментари към вас, ще ви критикува и ще ви повтаря, че е било възможно да направите нещата и по-добре.

Ритуали за прочистване на енергията в дома

Омаловажава постиженията ви

Ако искрено се радвате за нещо, което сте постигнали и нямате търпение да го споделите с приятелите си, обърнете внимание кой как приема тези ваши добри новини. Ако забележите, че някой от тях омаловажава постиженията ви, прекъсва ви и отклонява разговора към себе си, пренебрегвайки ви, най-вероятно този човек е енергиен вампир. Бъдете внимателни и следващия път по-добре общувайте с хора, чиято енергия ви кара да се чувствате добре и повдига духа и енергията ви.

Коментирай