Свободно време

Катрин Тасева: Готова съм да стана майка

Красивата ни шампионка в специално интервю за Az-jenata.bg

06.06.2023г. / 16 53ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив Катрин Тасева.

Снимка: личен архив Катрин Тасева.

Катрин Тасева е едно от „златните“ момичета на България. Талантливата ни гимнастичка е носител на множество национални и международни медали, а след приключване на състезателната си кариера не спира да се занимава с художествена гимнастика, но като треньор на деца.

След постигането на толкова емоционални победи в спортната си кариера, на Катрин ѝ предстои най-голямата житейска промяна – само след броени седмици тя очаква своята първа рожба, заедно със своя партньор Станислав Сивков.

Настоящи и бъдещи родители ще имат възможността да получат актуална и ценна информация, свързана с бременността, раждането и грижите за детското здраве на 10-и юни, когато ще се проведе „Форум бременност и детско здраве“. Събитието се организира от здравно-медицинския портал Puls.bg, а участие в него ще вземат 17 специалисти, които ще представят своя опит и знания пред аудиторията, която ще може да получи отговори на вълнуващи ги въпроси директно от тях. Желаещите да присъстват могат да заявят и запазят своето място на „Форум бременност и детско здраве“ като се регистрират напълно безплатно – ТУК

Дни преди голямото събитие разговаряме с Катрин относно бременността и подготовката за раждане, как се грижи за здравето и красотата си, и още любопитни неща. Приятно четене.

Катрин, в очакване сте на вашата първа рожба. Как преминават дните в очакване и как се подготвяте за това голямо житейско събитие?

Дните ми преминават доста добре. Макар че вече съм в доста напреднала бременност, не мога да се оплача. Може би това, че съм била дълго време спортист, оказва влияние и поради тази причина изкарах една доста приятна бременност. Имах време да работя, до 6-ия месец работих. Не съм качила много килограми, добре се чувствах.

А относно подготовката за бебето, купихте ли вече някои неща или ще изчакате раждането?

Мисля, че няма как, когато се появи бебето, да се приберем вкъщи и да не е приготвено, ще е доста трудно. Аз лично предпочитам като се приберем, всичко да е готово и съм се подготвила. Позитивен човек съм и винаги мисля за нещата от хубавата им страна. И съм подготвена на 85% с всичко за бебето.

Какви грижи полагате за здравето и красотата си по време на бременността? Споменахте, че сте работили до 6-ия месец, полагахте ли някакви специални грижи?

Това съм си споделяла с мои близки, че като че ли не полагам достатъчно грижи за самата себе си откъм козметична гледна точка. И работя върху това да използвам повече козметика, да слагам грим в ежедневието си, да се поддържам и да изглеждам по-добре. Не съм правила нищо специално. Използвах тези стандартни мазила против стрии, срещу нацепване на кожата, но нищо специално. Само и единствено се доверявам на моята дерматоложка, която винаги ме съветва, прави ми процедури.

А какви са тези процедури?

В домашни условия ползвам единствено хидратиращ крем за лице. Но моята докторка ми прави мезотерапия и когато отида при нея, тя преценява какво е състоянието на моята кожа и ѝ се доверявам какви процедури да ми приложи.

Внимавате ли по отношение на храненето, има ли неща, на които наблягате повече и други, които да избягвате?

Не съм избягвала храни, напротив, хапвам си всичко, което ми се дояде. Но внимавам с килограмите, следя ги, може би това си е професионално изкривяване. (смее се). Сутрин и вечер съм на кантара, следя какво е положението. Качих 14 килограма, което мисля, че е в нормата. Не съм спазвала специален режим, така както смятам след раждането да премина на режим. Първо, ако имам кърма и кърмя, ще дам най-доброто на детето, разбира се, а след това, като спра да кърмя, ще се постарая да си върна килограмите отпреди бременността.

Липсва ли ви активният спорт и какви са плановете ви занапред, спортът ще има ли място в тях?

Много ми липсва. Но не бих казала, че не съм активна, работих до 6-ия месец.

А смятате ли да се върнете в залата скоро след раждането?

Да ви кажа, след Олимпиадата бях яхнала една такава вълна, имах много работа, постоянно пътувах и сега искам да използвам този стоп, който имам. Макар че хората постоянно ме питат кога ще работя, дори има запитвания за август месец. Но мисля, че ще започна леко, с онлайн уроци, с няколко тренировки на деца, тъй като имам такива, които идват тук, в Пловдив, да ги тренирам. Може би ще започна леко, почасово или онлайн.

Има ли нещо, което винаги сте си мислели, че като станете майка един ден, няма да правите? И ако има такова нещо, какво е то?

Аз съм от това поколение, което си изяждаше по някой и друг шамар, не като сегашното поколение, което не знае какво е това. Имахме наказания като деца. Аз не знам как точно ще възпитавам, може би зависи и от детето. Но знам, че не искам да посягам на детето. Не харесвам насилието и възпитанието чрез лошия метод, чрез наказания. Такава съм и в залата. Може би, защото в началото като започвах да тренирам, се държаха много строго с нас, и сега се опитвам в залата с моите деца нещата да са по добрия начин, да са с добро.

И как е, виждате ли ефект от този метод?

Да ви кажа, не съм пробвала с лошия начин. (смее се.) Опитвам се по позитивен начин да работя с децата. Мисля, че се справям, защото психологически този метод влияе по-добре на децата. И мисля, че децата са окей така. Успехът може да се случи и по този начин.

Чувствате ли се готова да станете майка, имате ли някакви притеснения?

Да, чувствам се готова и нямам никакви притеснения. Моят мъж също няма притеснения. Това е първото ни дете, двамата много обичаме деца и нямаме притеснения по въпроса с отглеждането.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

На първо място пожелавам здраве, много щастливи моменти, както и едно прекрасно и весело лято!

Снимки: личен архив.

Коментирай
Свободно време