Свободно време

„Един джаз ден“ с вълнуващи концерти на Лятната естрада в Борисова градина

Събитието ще се проведе на 25 юни с вход свободен

08.06.2023г. / 13 48ч.
Мария Дуковска
„Един джаз ден“ с вълнуващи концерти на Лятната естрада в Борисова градина

Вокалисти от цялата страна ще се качат на една сцена с някои от най-значимите български джаз музиканти в третото издание на „Един джаз ден“, а музикалният празник ще открие джаз примата Мими Николова.

Събитието ще се проведе с вход свободен на 25 юни от 11 до 21 ч. на Лятната естрада в Борисова градина. Организатор е Даниела Станкова – основател и директор на Училище за певци D Stars, чиито възпитаници ще излязат на сцената заедно с ученици от НМУ „Любомир Пипков“ (гр. София), НУМТИ „Добрин Петков“ (гр. Пловдив), НУМСИ „Христина Морфова“ (гр. Стара Загора), НУИ „Панайот Пипков“ (гр. Плевен) и ЧПГСИ “АКАТАМУС“ (гр. София).

Те ще изпълнят емблематични песни от българската джаз музика, както и бележити джаз стандарти в четири концерта в съпровода на младите, но опитни инструменталисти Калина Андреева – контрабас, Георги Ангелов – тромбон и Александрос Красидис – саксофон, които ще музицират с джаз доайените Калин Жечев – пиано, Атанас Попов – ударни и Тодор Бакърджиев – тромпет. Четирите концерта са с различна тематика и ще се проведат от 11 ч., 13.45 ч., 17.45 ч. и 19:30 ч.

Три работилници са част от програмата на „Един джаз ден“ 2023. С танците в стил Latin Jazz участници и публика ще запознае хореографът Петър Герзилов, по импровизация в ансамбъл и пеене в кръг с тях ще работят вокалистите Весела Морова и Константин Бейков от Spectrum Vocal Band, а в техниката на суинг танците ще обучават основателят на Lindy Hop Bulgaria Явор Кунчев и Соня Кутищева.

Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“, а медиен партньор отново е Jazz FM радио.

„Един джаз ден“ е еднодневен джаз фестивал, който дава възможност на млади артисти да изразят себе си и творческите си виждания, както и да обогатят познанията си и да се вдъхновят, музицирайки с едни от най-известните лица на българската джаз сцена. Събитието обединява концертния формат с интерактивни работилници, в които публиката може да се запознае с различни стилове и течения в джаза, да вземе активно участие, да се забавлява, да пее и да танцува. Фестивалът показва, че джазът освен многопластов, е разнообразен и привлекателен жанр, до който всеки може да се докосне.

Училище за певци D Stars е създадено през 2005 г. от Даниела Станкова със задачата да открива и дава път за реализация на млади таланти в областта на музикално-певческото изкуство. През годините в школата са се обучавали стотици възпитаници от различни възрасти и с различен опит. Те обогатяват музикалния си мироглед и познанията си, запознавайки се с различни жанрове и стилове и техните най-ярки образци, музицирайки с едни от най-добрите музиканти от българската сцена. Даниела Станкова създава и дава старт на първото Училище за музикален театър. А от септември 2022 г. е част от екипа на първата частна професионална гимназия по сценични изкуства „АКАТАМУС“, където е директор катедра „Поп и джаз пеене“ и вокален педагог.

Програма:

11:00 – 12:30 – „Джаз палитра“ – концерт с подбрани пиеси в различни стилове на джаза от български и чужди автори в изпълнение на възпитаници на Училище за певци D Stars;

12:30 – 13:30 – Работилница „Тяло, ритъм и движение в стил Latin Jazz“ с хореографа Петър Герзилов;

13:45 – 15:00 – „Да суингираме заедно“ – вокални суинг интерпретации в изпълнение на възпитаници на музикални училища в страната;

15:15 – 16:15 – Работилница „Гласът като инструмент – акапела и импровизация“ с вокалистите Весела Морова и Константин Бейков от Spectrum Vocal Band;

16:30 – 17:30 – Работилница „Swing dance“ с преподавателите Явор Кунчев и Соня Кутищева от Lindy Hop Bulgaria;

17:45 – 19:15 – „Ах, този суинг“ – концерт с любими пиеси в изпълнение на възпитаници на Училище за певци D Stars;

19:30 – 21:00 – „Jazz night“ – концерт със селекция от най-доброто в джаза със специалното участие на преподавателите джаз вокалисти Доротея Люцканова (НУИ „Панайот Пипков“, гр. Плевен), Надя Тончева (НУМСИ “Христина Морфова“, гр. Стара Загора), Петя Станчева (НМУ „Любомир Пипков“, гр. София), Виделина Мирчева (НУМТИ „Добрин Петков“, гр. Пловдив), Марина Драгомирецкая (Училище за певци “D Stars“, ЧПГСИ “АКАТАМУС“), Петър Петров (Училище за певци “D Stars“), Весела Морова и Константин Бейков (Spectrum Vocal Band).

Вход: СВОБОДЕН

Коментирай