Свободно време

„Лятото на тайните“ ни потапя в идиличната атмосфера на остров Кастелòризо

Роман, който проследява три поколения на една фамилия, разделени от тайни и война

13.06.2023г. / 15 06ч.
Мария Дуковска
Снимка: Noble Star Books.

Снимка: Noble Star Books.

Емоционална сага за съдбата на три поколения от една фамилия, романът на британската писателка Патриша Уилсън „Лятото на тайните“ (издателство Noble Star Books) ни потапя в романтичната атмосфера на най-малкия гръцки остров – Кастелòризо. Историята на острова е белязана от историческите събития, на пръв поглед неприкосновената му идиличност е разкъсана от природни бедствия и война. Наред с драматичния развой и ход на историята, сюжетът на романа е изпълнен с неочаквани обрати в живота на едно семейство, които водят една след друга тайни. Но дали не е най-добре някои неща да си останат в миналото?

В този емоционален роман, основан на съвременната гръцка история, проследяваме три поколения на една фамилия, разделени от тайни и война. Младата Оливия е достигнала важен етап в живота си – току-що е загубила майка си и се е развела със съпруга си. Тя се отправя на пътешествие във времето, за да сглоби един век от историята на предците си. С помощта на своя възрастен вуйчо Йоргос тя трябва да открие историята на три поколения от своето семейство и за целта се отправя към най-малкия гръцки остров – Кастелòризо.

Оливия отива на острова, където е родена майка ѝ, за да сглоби един цял век от миналото на семейството си. На Кастелòризо младата София трябва да изчака с реализирането на собствените си големи мечти, за да помага на по-голямата си сестра Мария с голямото ѝ семейство. Но се задава Втората световна война и макар на първо време да изглежда, че идиличният остров е защитен, на хоризонта се появяват неописуеми опасности – угроза, която ще промени живота на сестрите завинаги...

Саможертвата на една майка отеква през поколенията, а Оливия ще сглоби парче по парче пъзела на родословното си дърво. И ще разбере, че миналото ѝ ненапразно е обвито в тайни – дълбоко пазени и премълчавани.

Снимка: istock

Едно приказно пътешествие от Брайтън, Англия до Кастелòризо, Кипър, Родос, Близкия изток – романът на Патриша Уилсън е удивително пътуване в историята на едно семейство. Една фамилия, отдадена на своята страст – етеричните масла, превърнали се в основен източник за доход на няколко поколения. На пръв поглед романтичната и ненакърнима атмосфера на остров Кастелоризо става сцена на съдбовни събития, обрати, драматизъм и много любов.

Малкият гръцки остров Кастелòризо е на три-четири часа път с ферибот от Родос. Макар цялата му площ да е едва 12 квадратни километра, той разполага с летище и има редовни полети от Родос. Намира се само на километър и половина от турското крайбрежие. Името му е смесица от латински и италиански – латинското „castelle“ (замък) и италианското „rosso“ (червен). Наричат го така заради червения замък, надвесен над пристанището.

Ако идеалното лятно четиво включва гръцки морски и островни пейзажи, исторически препратки, от които да ни се прииска да пътуваме и да видим с очите си сцените от страниците на книгата, както и дълбока и смислена любовна история – то „Лятото на тайните“ се вписва напълно.

За автора

Патриша Уилсън е родена в Ливърпул. Пенсионира се рано и заминава за Гърция, където се установява на о. Родос. Вдъхновена от разказите на местните, тя започва да пише романтични романи, основани на реални събития от историята на Гърция. „Лятото на тайните“ е първият ѝ роман, който излиза на български език с логото на издателство Noble Star Books.

Коментирай