Свободно време

„Спящата нимфа“ от Илария Тути

Представена от издателство „Лемур“

06.07.2023г. / 05 26ч.
Михаела Лазарова
Корица: dequitas

Корица: dequitas

„Наричат ги „студени досиета“… като вятъра, който духа между тези долини, като леда, който обикаля върховете на планините. Насилие, погребано от времето, което внезапно изплува отново… Това може да е последното разследване, което ще проведа. И за първи път в живота си се страхувам, че не мога да спася никого, дори себе си.“

Забравен от десетилетия случай се озовава на бюрото на главен комисар Тереза Баталия. ДНК анализ разкрива, че картина от последните дни на Втората световна война съдържа тъкан от човешко сърце. Тереза успява да проследи доказателствата, които я отвеждат до един от най-изолираните и недокоснати региони на Италия, за да нахълта в света на малобройна група хора, ревностно пазещи своята идентичност и традиции, забулени в тайни.

Превод от италиански: Ваня Георгиева

Отзиви

„Илария Тути е създала не просто литературен персонаж, а реална личност. Тереза Баталия е много повече от главен герой: тя е амалгама от светлина и сенки и неизменно намира място в сърцата ни. Тя вече е незабравима.“

Донато Каризи, журналист и писател

„Илария Тути знае как да завладее и да задържи вниманието на читателя до последната страница.“

La Repubblica

Илария Тути – писателката, чиито истории преплитат красотата на природата и сенките на човешката душа

Илария Тути е италианска писателка на криминални трилъри и исторически романи. Завършва Икономика, но тъй като винаги е имала афинитет към по-творчески занимания, започва да работи като илюстратор на свободна практика към независимо издателство. През 2014 г. печели наградата Gran Giallo Citta di Cattoloca за кратък разказ. През 2018 г. излиза дебютният ѝ роман „Цветя над ада“, който поставя началото на изключително успешната ѝ поредица за главен комисар Тереза Баталия, преведена в 30 страни. Романът печели редица награди (сред които Prix Bête Noire 2019, Prix Nouvelles Voix du Polar), още с публикуването си във Великобритания става Книга на месеца на The Times. Англоезичното издание на втория роман „Спящата нимфа“ е сред номинираните за наградата Sue Grafton Memorial Award за 2021 г.

През март 2023 RAI 1 излъчи мини сериал по „Цветя над ада“. В ролята на Тереза Баталия се превъплъщава забележителната Елена София Ричи (позната на българската публика от филмите „Супергерои“, „Те“, „Безопасни откровения“, сериала „Бог да ни е на помощ“ и други). Режисьор на сериала е Карло Карлей, режисирал „Флюк“, „Ромео и Жулиета“ и много други. Голяма част от сцените са заснети в градчето Тарвизио и в други красиви местности от италианската провинция Удине. Тъй като мястото в книгата е плод на авторовото въображение, екипът е потърсил най-подходящите локации за вълнуващата история.

Самата Илария Тути е родена в малко селце в същата провинция на северозападна Италия, където живее и днес със семейството си. От дете обича природата и често прекарва време в планината, която впоследствие получава важна роля във всичките ѝ книги. Когато не пише, обича да готви, чете, рисува и да се занимава с фотография.

Впечатляващите природни гледки са важна част и от втората книга за Тереза Баталия. „Спящата нимфа“ ни отвежда в долината Вал Резия. Почитателите на италианската литература вече познават част от съдбата на региона от романа „Оставам тук“ на Марко Балцано. Сега ще могат отново да се завърнат там с новата криминална история на Илария Тути и да научат любопитни факти за произхода на резианците, за техния уникален език, традициите им, които дълго време са се предавали само от уста на уста. Те ревностно пазят своята идентичност и културното и природното наследство, които считат, че са призвани да защитават.

„Вече ѝ се беше случило няколко месеца преди това. Спомни си за една друга гора, различна от тази, но разкриваща своята мощ по същия начин. Сезонът се беше сменил, нямаше страховити ледници и безкрайни заснежени пространства, само че усещането, че е наблюдавана беше същото, някой следеше движенията ѝ. Природата, по някакъв тайнствен начин и в известен смисъл обезпокоително, дишаше и се движеше около нея.“

Какви изненади очакват Тереза Баталия сред тази мистична обстановка, ще разберете от дългоочакваното продължение на „Цветя над ада“.

Още за книгата

ДАТА НА ИЗДАВАНЕ

05.07.2023

ИЗДАТЕЛСТВО

Лемур

ISBN

978-619-7581-50-8

КОРИЧНА ЦЕНА

24.90 лв.

БРОЙ СТРАНИЦИ

528

РАЗМЕРИ НА ИЗДАНИЕТО

14/22

КОРИЦА

Мека

ДИЗАЙН НА КОРИЦАТА

dequitas

ЖАНР

Художествена литература; криминален роман

 

Коментирай
Свободно време