Свободно време

10 знака, че някой ви завижда

Завистливите хора умишлено дават лоши съвети

06.10.2023г. / 15 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Светът би бил прекрасен, ако нямаше завист. Но за жалост, животът постоянно ни среща със завистливи хора – познати, роднини, колеги, приятели, дори понякога и любимия човек. Завистта невинаги е видима. Тя може да е прикрита под дългогодишно познанство или приятелство, успешно бизнес партньорство. Да звучи като градивна критика, подкрепа. Могат да ви завиждат хора, които са много по-добре уредени от вас като социален статус.

Когато открием, че някой ни завижда, често се питаме защо това се случва. Защо хората си завиждат? Може би е същност, с която човекът се е родил, ниско самочувствие и т. н.

Как да разберете дали някой ви завижда? Вижте 10 знака.

1. Завистливите хора ще ви засипват с фалшиви похвали и неискрени комплименти. Обикновено завистниците се опитват да убедят останалите, че не са такива. Но изражението на лицето им и интонирането в гласа, винаги ги издават.

5 общи черти, които токсичните хора имат

2. Не се радват искрено за постиженията ви. Завистливият човек никога няма да се зарадва искрено за вас, дори и да прави невъзможното да ви убеди, че ви подкрепя.

3. Парадират с успехите си повече от действителните си заслуги. Завистливият човек често се изтъква – колко е можещ, колко е възпитан, колко е интелигентен. Може дори да се сравнява с вас, казвайки ви, че той е учил в по-престижни училища и университети от вас.

4. Завистливите хора умишлено дават лоши съвети. За да ви объркат, навредят, злепоставят, за да сте по-зле от тях.

8 знака, че е време да премахнете токсичните хора от живота си

5. Те са много конкурентни с вас. В природата на завистниците е да се чувстват зле в компанията на човек, който е харесван и изпъква пред останалите, дори когато не прави нищо. В резултат на това те са много конкурентни (за всичко в живота), особено ако това се окаже ваш колега в работата, университета, ваша приятелка или приятел.

6. Още един знак, че някой ви завижда е това, че той празнува вашите провали. Завистливите хора празнуват вашите провали, когато ви се случи нещо дребно и неприятно в ежедневието, когато имате лични или служебни проблеми и т. н. Те ще бъдат в необичайно добро настроение след вашия провал, а след това ще имат смелостта да бъдат приятелски настроени и да ви дадат фалшива утеха.

11 начина да се справите с токсичните хора

7. Говорят зад гърба ви. Те може да не се заяждат с вас, да ви се усмихват и да са много мили, но всъщност да са подмолни и да действат зад гърба ви. Клюки по ваш адрес, игнориране от различни процеси, като спестяване на важна информация за работния процес, игнориране от приятелски събирания и т. н.

Свързани статии

8. Те просто ви мразят без никаква причина. Разбира се това ги прави още по-несигурни в себе си. И поради този факт те ви мразят във всеки аспект и показват тази омраза по всякакъв възможен начин, дори и да няма никакъв смисъл от нея.

9. Те са клюкари и знаят всичко за вас. Те са обсебени от това да ви мразят. Постоянно ровят, за да разберат какво се случва в живота ви, не пропускат да ви обсъждат с колеги, приятели, познати.

10. Казват, че не завиждат на другите. Нима има човек, който никога не е завиждал на никого за нищо? Дори и тези, които си имат всичко в живота, проявяват завист.

Коментирай