Свободно време

„Две нощи в Лисабон“ – трилър в бесния ритъм на португалската столица

Романът на Крис Павоун събира похвали от Кинг, Гришам и Чайлд

21.09.2023г. / 06 17ч.
Михаела Лазарова
Корица:  Биляна Славкова

Корица: Биляна Славкова

Пригответе се за трилър от най-добрите в жанра – според оценката на самия Джон Гришам. Бестселърът „Две нощи в Лисабон“ от Крис Павоун, препоръчван и от Лий Чайлд и Стивън Кинг, лети в толкова напрегнат ритъм, че сърцето не спира да препуска дълго след последната страница. Романът излезе на български на 18 септември с логото на „Кръг“ в превода на Владимир Германов и с корица от Биляна Славкова.

Ариел Прайс сякаш тъкмо е подредила живота си… Но когато придружава новия си съпруг Джон в негово бизнес пътуване до Лисабон, той изчезва без следа. Жената се буди сутринта и леглото до нея е празно. Без бележка, без обаждане. Нещо не е наред.

Ариел се опитва да потърси помощ от персонала на хотела, от местната полиция, от американското посолство – но сякаш никой не иска да приеме проблема ѝ насериозно. Та тя е просто една объркана чужденка, която не е виждала новия си съпруг едва от няколко часа.

Насреща ѝ вместо отговори какво се е случило с половинката ѝ изскачат все повече въпроси: Какво точно прави Джон в Лисабон? Защо я е взел на бизнес пътуването си? Кой би искал да го нарани? И защо тя всъщност знае толкова малко за новия си – доста по-млад от нея – съпруг?

Часовникът тиктака с бясно темпо, Ариел Прайс е уплашена и отчаяна. Като че ли всеки следващ неин ход я запраща в нова задънена улица. Времето изтича, а помощ може да получи само от човек, когото отдавна е погребала в миналото ѝ... Такъв, когото никога не би потърсила сама.

В историята се намесват полиция, чуждестранни разузнавания, политически интриги и емоционални лични истории, тайни и лъжи. А скоростният екшън, изпълнен с неочаквани обрати, се развива в бесния ритъм на португалската столица, на фона на някои от най-красивите лисабонски забележителности.

Още с излизането си „Две нощи в Лисабон“ моментално оглави класациите по продажби на „Ню Йорк Таймс“. А писателят Джон Гришам каза за книгата: „Предизвиквам всеки да прочете първите двайсет страници от този стихиен роман, а после да го остави настрана за пет минути. Висш пилотаж в жанра на трилъра.“

Повече за автора:

Американецът Крис Павоун (р. 1968) е признат майстор на трилъри. Още първият му роман „Чужденците“ се превръща в международен бестселър и му носи световна слава. Всяка следваща книга на Павоун неизменно оглавява читателските класации, а последната му, „Две нощи в Лисабон“, печели ласкави отзиви и от имена като Стивън Кинг, Джон Гришам и Лий Чайлд.

Коментирай