За дома

10 идеи за великденска декорация, която да си направите сами у дома

Направете празника още по-цветен

02.05.2024г. / 14 22ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-светлите християнски празници чука на вратата. Великден идва, за да отбележим с него и началото на един по-слънчев период от годината и настъпващата пролет. На пазара ще срещнете доста варианти за декорация, но с малко усилия и почти никакъв бюджет, можете да пренесете духа на този прекрасен празник и у дома.

Ето и няколко начина как да направите това:

Ядлива декорация

Главният герой на вашата трапеза всъщност може да е точно декорацията. Ядливи яйца, зайчета, пиленца и каквото се сетите. Можете да ги превърнете в закачлив акцент на вашата маса. Сложете ги до приборите и салфетките и си спечелете комплиментите на вашите гости.

Разгледайте в галерията ни идеи за боядисване на яйца:

Кошница с цветя

Нищо не нашепва „пролет“ така както красивите цветя. За да разнообразите традиционната ваза, можете да поставите избраните от вас цветя в плетена кошница. Подрежете дръжките им, потопете ги в ниски бурканчета, които никой няма да забележи. По желание можете да украсите кошницата с красива сатенена панделка, която е в тон с нюанса на цветята.

Свързани статии

Свещник от яйчени черупки

Покрай великденската еуфория, със сигурност в дома ви ще се намерят доста черупки от яйца. Ако се чудите какво можете да ги правите – разтопете обикновени свещи, поставете конец и изсипете разтопения восък във черупките. След като той изстине, ще се сдобиете с прекрасни кокетни и оригинални свещници, които можете да поставите върху изкуствена трева.

Яйца с декупаж

Вероятно сте срещали името на тази техника за декорация, а може би и дори сте я използвали, когато сте били деца. Великден е причина да се превърнете отново в малчуган и заедно с вашите деца да си направите оригинални и запомнящи се яйца, които да украсите с декупаж. За целта можете да използвате едноцветни или шарени салфетки, както и такива с празнични мотиви. Можете дори да ги съчетаете цветово с декорацията на трапезата и дома ви.

Свързани статии

Боядисани яйца за украса

За да внесете у дома неповторимо настроение, можете да боядисате в пастелни тонове изкуствени яйца и да ги поставите в широка ваза. Миксирайте със свежи цветя или просто откъснете няколко клонки от храста пред блока.

Венец за вратата

Можете да превърнете тази традиционна коледна украса в прекрасно допълнение към вашето великденско парти. Вземете гъвкави пръчици и ги огънете под формата на венец, а с помощта на пистолет за топло лепене закрепете отгоре малки изкуствени яйца или цветя. Ако желаете, добавете и цветна сатенена панделка.

Свързани статии

Цветна гирлянда от яйца

От цветна хартия изрежете овали под формата на яйца, а след това ги закрепете един до друг.

Разгледайте предложенията ни за декорация за Великден:

Минималистичен Великден

Ако искате да модернизирате празника, можете да помислите за по-стилна украса в черно, бяло и сиво. Ако не ви се инвестира излишно, просто отрежете част от кора за яйца, боядисайте я в черно или сиво и поставете отгоре сварените яйца, като ги оставите бели.

Свързани статии

Великденско дърво

Още една декорация, която можете да поставите във ваза. Изберете различни по големина клонки, сложете ги във ваза и закрепете върху тях цветни изкуствени яйца с пистолет за топло лепене. Можете да поставите вазата на масата или в антрето. Ако пък е много голяма, тя може да се превърне и в прекрасно допълнение на празничната атмосфера в трапезарията.

Вази от чашки за чай

Ако искате да придадете кокетно излъчване на вашата трапеза, вместо традиционната ваза с цветя, можете да поставите малки чашки от чай, в които да сложите пролетни цветя. Така всеки ваш гост ще се почувства специален.

Свързани статии

Коментирай