Свободно време

Вино и паста – как да ги съчетаем за прекрасен вкус

Вижте няколко идеи

01.10.2023г. / 05 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли паста? А знаете ли, че има десетки видове? Любителите на пастата си имат вкусове фаворити, но не биха пропуснали да опитат и нещо ново, което не са опитвали досега. Без значение дали сме на ресторант или приготвяме пастата у дома, винаги е добре да знаем какво вино да поднесем с пастата. Вижте няколко идеи.

Паста с доматен сос

Доматите си имат своя леко кисел вкус, затова е най-добре, когато сосът ни в пастата е на доматена основа, да добавим като напитка средно плътно червено вино. Вино, което не съответства на киселинността на соса, ще направи вкуса на виното скучен. Пример за идеалното червено вино за доматен сос би бил Каберне совиньон или Зинфандел, както и Гренаш, Мерло, Санджовезе, Росо ди Монталчино.

Кои сирена с кои сладка си подхождат най-добре

Паста със сосове на основата на сирена

Почти всяко вино ще се съчетае добре със сирене. И все пак, към чудесно приготвена паста с вкусни сирена, можем да добавим компанията на Шардоне, което да подчертае кремообразността на сиренето. Също така по-леките червени вина като Пино Ноар се съчетават добре с паста с твърди сирена като спагети карбонара. Можем да поднесем и Рейслинг, Санджовезе, Пино Бианко.

Паста с морски дарове

Паста със скариди, миди, ммм... Белите вина са особено подходящи за поднасяне. Опитайте паста с морски дарове с Пино Гриджо. Гренаш Блан, Розе, Шардоне Вердикио, Шабли.

Кои ядки за кои сирена са подходящи?

Паста с песто

Леките до средно плътни бели вина се съчетават добре с повечето ястия с песто. В пестото основният елемент са билките, като магданоз, кориандър, мента, босилек. Ето защо сухи вина като Verdicchio, Soave или Gavi допълват земния и зелен сос песто. Но не бива да забравяме, че има и червено песто, което е на основата на домати. Към него бихме могли да поднесем червено вино, като Мерло или Санджовезе. Други сортове вина подходящи за паста с песто са Вердикио, Соаве, Гави, Теролдего.

11 вкусни рецепти за спагети

Паста със зеленчуци

Пастата със зеленчуци е вкусна и по-лека. Изборът на сухо и цветно бяло вино като Соаве или Совиньон Блан е подходящ за подобно ястие.

Пикантна паста

При пикантните пасти е много важно да се направи правилен избор за винена напитка. Пастата с пикантни сосове като arrabbiata, аglio olio e pepperoncino и puttanesca, може да се сервира със сухо бяло вино като Рейслинг или светлочервен Зинфандел, Ламбруско.

Снимка: istock

По материали от denicolasitaliandining.com

Коментирай