Свободно време

Galaxy Watch6 Classic – първи приятел в изграждането на здравословни навици

Новото устройство на Samsung дава възможност за следене на съня, на спортните тренировки и цялостното състояние на организма

17.10.2023г. / 10 00ч.
Аз жената
Снимка: Samsung.

Снимка: Samsung.

Някои хора чакат есента с нетърпение, представяйки си приятните моменти с чаша чай в ръка, книга и прекрасен шарен пейзаж навън. За мен есента обикновено е свързана със старт на нов и по-натоварен сезон. Компании и институции се насочват към активния си работен период, което за един журналист означава повече работа, голям брой събития дневно и малко време за почивка. В тези моменти ми е по-трудно да отделям за себе си и често забравям наистина важни неща – колко важен сънят, кога е добре да тренирам и колко, колко е важно да следя цикъла си внимателно и още, и още.

Тази есен обаче реших да подходя по различен начин и да потърся начин между всички работни задачи да вмъкна повече време за мен. За целта се въоръжих с новия умен часовник Galaxy Watch6 Classic на Samsung Electronics, защото ми предлага начин да следя всички важни показатели без много усилия и да продължа да работя за изграждането на здравословни навици. За мен подобен часовник е особено ценен, защото спортувам и държа да получава, повече детайли за бягането си. Избрах това устройство, защото както то, така и другият модел от серията – Galaxy Watch6 са насочени именно към усъвършенстването на индивидуалните потребителски навици за здравословен начин на живот. Най-просто казано – часовникът покрива всичките ми изисквания, отвъд това да изглежда добре и да е изработен от качествени материали. В същото време, всички необходими функционалности на Gmail, Google Calendar и WhatsApp вече са налични на всеки един часовник от серията Watch6.

Как ми помага Galaxy Watch6 Classic?

Сън

С времето се убедих, че колкото и да искам да удължа свободното си време вечер, далеч по-важно е да отделя достатъчно часове за сън, просто защото не съм продуктивна на следващия ден. Ето защо първата ми работа, след като активирах часовника и инсталирах приложението Samsung Health, с което работи, беше да ползвам Galaxy Watch6 Classic, за да засека нередности в съня си. Часовникът има функция, наречена „Разширени функции за измерване“, която е необходимо да бъде активирана в началото. Още след първата нощ, в която оставих часовника да следи как спя, установих, че дълбокият ми сън е недостатъчен. Интересното е, че приложението Samsung Health веднага беше подготвило списък с фактори, чрез които се постига добър сън. Все пак изчаках часовникът да събере информация за цяла седмица, за да даде по-ясна картина на случващото се. Оказа се, че проблемът все пак съществува и не е бил нещо изолирано до една нощ.

В случая беше достатъчно само да вляза в приложението, да избера настройки, а след това Инструкции за по-добър сън, с което да активирам функцията Sleep Coaching, която да ми даде съвети как да се справя с проблема с краткия дълбок сън. Самите инструкции са персонализирани според конкретния тип сън. В моя случай това, което проработи, беше ограничаването на времето, прекарано пред екрани. Самият часовник също има принос за това, защото след активиране на режима Сън, Galaxy Watch6 Classic автоматично започна да заглушава известията, да затъмнява екрана си и да преминава към новия инфрачервен сензор Invisible LED. По този начин ограничи нещата, които ме разсейват вечер и ми даде истинско време за почивка.

Тренировки 

Една от основните причини да използвам умен часовник е желанието да проследявам внимателно тренировките си. Занимавам се с бягане от няколко години и търся начини да подобря постигнатите до момента резултати. За да стана по-издръжлива на дълги разстояния, се налага да бягам в т.нар. Зона 2 на сърдечния ми ритъм. При повечето часовници тези зони са фиксирани, въпреки че при всеки човек са индивидуални. Оказа се, че Galaxy Watch6 Classic дава възможност за персонализирана HR зона. Достатъчно е само да вляза в настройката за бягане и да избера „Инструкции за HR зона“, откъдето да избера целевата такава преди тренировка. Така по време на самото бягане часовникът ме известява, ако съм преминала в различна зона от тази, в която искам да съм, а аз съответно мога да коригирам темпото си. 

От Samsung са предвидили 100 режима за проследяване на тренировки, като има опция за персонализирани записи и дори за създаването на индивидуални серии от упражнения. 

Когато бягам с Galaxy Watch6 Classic се чувствам спокойна, защото дисплеят му е предпазен с изключително издръжливо стъкло от сапфирен кристал, което предпазва дисплея му. Същевременно устройството има рейтинги IP68 и 5ATM, т.е. е достатъчно здрав и устойчив на прах и вода, което го прави подходящ за бягане и в дъжд. 

Приятна изненада за мен е фактът, че батерията издържа 40 часа при нормална употреба и една идея по-малко при по-активно ползване на спортните режими. Като човек, който вечно забравя да зареди устройствата си, фактът, че са нужни само 30 минути за получаване на 45% заряд на батерията, се оказа невероятно предимство.

Една от най-важните функции на Galaxy Watch6 Classic за мен лично е Fall Detection, защото ми носи допълнително спокойствие при бягане. Както подсказва името ѝ, нейната задача е да засече дали потребителят не е паднал. Ако все пак се случи подобен инцидент, часовникът реагира мигновено и пита дали e нужна помощ, за да изпрати сигнал за такава. Сигурността не се ограничава само с реакция при падане. При спешни случаи мога да изпратя SOS сигнал до бърза помощ с пет натискания на бутона Home, а когато помощта пристигне, е достатъчно да докосна само веднъж заключения екран, за да дам на лекарите достъп до здравната информация в часовника и всички медицински данни, които е събрал до този момент.

Говорейки за проследяване на важни показатели в ключови моменти, няма как да не споделя, че часовникът прави електрокардиограма и може да даде данни както за сърдечния ритъм, така и за кръвното налягане. Добрата новина е, че от следващата година в случаите, когато има някакви нарушения в сърдечния ритъм, Galaxy Watch6 Classic ще пуска известие, така че потребителят да знае, че има някаква нередност, която е добре да проследи с лекар. 

Проследяване на месечния цикъл

За всяка жена е изключително важно да следи внимателно месечния си цикъл. Ето защо от Samsung за заложили на специална функция в телефона, която дава прогнози за менструалния цикъл. В това число попадат данни за това как е очакваната овулация, кога ще настъпи следващият период и дава възможност за оценяване на симптомите. Последното се случва чрез проследяване на температурата на кожата по време на сън. 

Ако има някакви изменения в цикъла, часовникът дава известие за закъснение например, така че ясно да покаже, че има някаква нередност.

Цялостна картина

Големият въпрос при поставянето на лични цели за изграждането на конкретни навици е колко бързо напредвам и какъв е резултатът от всичко това. Часовникът се оказа подготвен да ми помогне и в този аспект. 

Той дава цялостна картина за състоянието на организма, благодарение на което мога да знам дали съм на прав път и дали резултатите ми се подобряват.
Едно от първите неща, които направих, когато взех Galaxy Watch6 Classic, беше да вляза в менюто му и да избера функцията „Телесен състав“, която след това ми даде насоки за това какво трябва да изпълня, за да направи конкретни измервания. Например трябваше да държа ръцете си пред себе си на нивото на гърдите, за да може да направи електрокардиограмата. След направените измервания, в Samsung Health се появява подробна информация и има възможност за задаването на конкретни цели, включително за тегло, скелетна мускулатура и процент телесни мазнини. Избрах и да получавам напомняния за правенето на нови измервания, за да мога да следя прогреса си. 

Оказа се изключително лесно. Самият часовник реално ми създаде програма и протоколи, които да следвам на ежедневна база, като често ме подсещаше какво е добре да правя. По този начин само за няколко седмици установих, че изграждането на навици не е толкова трудно, особено що се касае до съня и тренировките ми. Разбира се, резултатите не закъсняха – една малка победа, която ме отправя към нови и нови цели. 

Коментирай
Здраве и красота