Свободно време

„Спрете да се лишавате“ или как да се наслаждаваме на живота без вина

Известният лекар проф. Давид Хаят разбива популярни здравни митове

03.11.2023г. / 08 39ч.
Михаела Лазарова
Корица: Кръг

Корица: Кръг

„Спрете да се лишавате“ е първият по рода си наръчник за по-добър живот, който трезво и научно обосновано ни казва, че обсебването от здравословните препоръки, с които непрестанно сме заливани, е вредно за нас, за нашето тяло и за психиката ни. Без да е крайна, лъженаучна или подвеждаща, тази кратка книга ни учи, че най-голямата вреда не са пържените картофи, десертите или пиенето с приятели, а вината, която изпитваме след тях. Или след като сме кривнали, дори мъничко, от правия път, предначертан от диетолози и здравни консултанти. Автор е френският лекар проф. Давид Хаят, признат специалист по онкология в Европа, чиито книги са световни бестселъри.

„Спрете да се лишавате“ излиза по книжарниците на 3 ноември с логото на изд. „Кръг“ – в превод на Гергана Соколова и с корица от Биляна Славкова (Kontur Creative). Новата книга на български на проф. Хаят е дълго и нетърпеливо чакана от родните читатели, които добре познават неговата работа и философия. Лекарят е многократно цитиран по въпросите за борбата с тютюнопушенето и рака.

В „Спрете да се лишавате“ проф. Хаят опровергава здравните митове и разкрива истините зад тях. Коментира всички въпроси, които ни терзаят и за които чуваме противоречиви мнения. Но най-важното – той е лекарят, уловил опасната нова тенденция в обществото, която въпреки добрите си намерения, всъщност ни ограничава и потиска:

„Стигнали сме дотам, че изпитваме всеобщо чувство на вина, поради което никой не смее да си отхапе един милфьой или да си бодне пържен картоф, без да изпадне в паника. Това общество е издигнало страха във всемогъща догма. Най-дребното изразяване на желание или мъничко свобода в начина ни на живот веднага биват сочени с пръст. И още по-лошо – в социалните мрежи мнозина мислители и нови гурута ни натрапват проповедите си. Свързаните със здравето наставления са толкова настоятелни, че ние напълно сме изоставили критичния си дух. Можем само да се съгласим и да се подчиним на новия диктат – хигиенизма.“

В „Спрете да се лишавате“ проф. Хаят определя седемте малки гряха, с които наистина вредим на себе си: заседналия живот, слънцето, алкохола и тютюнопушенето, лакомията, екраните и солта. Той коментира подробно истините и лъжите, които чуваме за тях, като дава напътствия за по-доброто „съжителстване“ с пороците. На тях лекарят противопоставя „пет скъпоценни ангели хранители“: смехът, сънят, доброто функциониране на микробиома ни, емоциите и секса.

В края на изложението си френският автор дава косвена здравна консултация на читателите. Помага ни да направим свой личен здравен профил, съпоставяйки се с четирите групи, които той разграничава. Определянето на нашата група позволява да владеем по-добре собствените си възможности и така да практикуваме автопревенция.

Но най-сигурната защита според проф. Давид Хаят е да живеем по-добре със самите себе си. Той мотивира решението си да напише тази книга като „израз на уважението, което ви дължа като лекар. Лекар, който ви приема такива, каквито сте, за да можете занапред да се грижите за здравето си, без да се лишавате. Не чакайте – доставете си удоволствие!“.

Повече за автора:

Проф. Давид Хаят (р. 1956) е френски лекар, ръководител на онкологичното отделение на парижката болница „Питие-Салпетриер“ от 1990 г., професор в университета „Пиер и Мария Кюри“ и асоцииран професор в онкологичния център „М. Д. Андерсън“  в Хюстън, Тексас. Той организира Световната среща на върха към ЮНЕСКО по въпросите на раковите заболявания, инициира Парижката харта срещу рака и ръководи Френския национален институт по ракови болести от 2004 до 2006 г. Давид Хаят е кавалер на Почетния легион и командир на Ордена на Британската империя. Книгите му са световни бестселъри.

Коментирай