Свободно време

Представят на Киномания дигитално реставрирана версия на кинокласиката „Георги и пеперудите“

Прожекцията ще е на 21 ноември

20.11.2023г. / 16 30ч.
Мария Дуковска
Представят на Киномания дигитално реставрирана версия на кинокласиката „Георги и пеперудите“

На 21 ноември на голям екран в кино „Люмиер“ зрителите ще видят дигитално възстановената версия на „Георги и пеперудите“ – един от най-награждаваните български филми през последните 20 години.

Събитието е част от тазгодишното издание на „Киномания“ и е специален жест към най-запалените киномани. Те ще имат възможност да си припомнят духа на документалното кино през последните две десетилетия като едновременно с това изживеят продукцията по изцяло нов начин благодарение на висококачествените звук и картина, които дигиталната технология предлага.

Тази юбилейна прожекция ще представи осъвременена версия на кинокласиката, която е първата и единствена до момента българска документална кино творба, дигитално реставрирана от оригинална филмова лента и преминала процес на трансформация от 16-милиметрова лента към резолюция 4К. Дигитализацията е направена в кино лаборатория в Будапеща, където е сканиран негативът, след което в продължение на няколко месеца новото цифрово копие е изчистено и ретуширано. 

„Технически процесът е сложен и бавен. Въпреки усилията, които ни отне, сме удовлетворени от крайния резултат. Той е с качество, дори надхвърлящо това на копията, обиколили кината след премиерата му. Това е начинът да съживиш и да запазиш един филм за публиката – като положиш усилие да може и днес да се гледа във вида, в който е замислен и създаден“, разказва Борис Мисирков от филмово студио „АГИТПРОП“.

 

Филмът е създаден през 2004 г. от режисьора и сценарист Андрей Паунов, оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент – Мартичка Божилова. През изминалите  20 години се превръща в може би най-успешния български документален филм след 1989 г. Той е носител на повече от 20 награди, представен на повече от 100 кинофестивала в цял свят и с най-продължително киноразпространение у нас – 8 години на екран без прекъсване.

С прожекцията на култовото заглавие „Георги и пеперудите“ в кино „Люмиер“ ще бъде отбелязано и стартирането на онлайн колекцията „Филмотека АГИТПРОП“. Компанията „АГИТПРОП“е известна със своите авторски документални филми. Нейни основатели са Борис Мисирков, Георги Богданов и Мартичка Божилова. Над 30 от заглавията на компанията вече могат да се гледат в платформата на NetteraTV, събрани в дигиталната филмова колекция „Филмотека Агитпроп“. След 21 ноември към тях ще бъде добавена и обновената версия на „Георги и пеперудите“.

От АгитПроп съветват киноманите предварително да осигурят своите билети за юбилейната прожекция на „Георги и пеперудите“ в кино „Люмиер“, тъй като местата са ограничени, а към момента не се планират нови дати.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“.

Коментирай