Свободно време

Лимасол, Родос и Ефес – приказният круиз продължава

Разкриваме тайните на древните градове в Кипър, Гърция и Турция

29.11.2023г. / 10 00ч.
Мария Дуковска
Божествена гледка от Акропола в Линдос, остров Родос.

Божествена гледка от Акропола в Линдос, остров Родос.

Свързани статии

Започваме пети ден от круиза “Три континента“. Озоваваме се на пристанището в град ЛимасолКипър. Това е вторият по големина град на острова, като го населяват над 100 000 души. Разположен на южния бряг на Кипър, къпещ се в Средиземно море, Лимасол ни посреща със слънце и прекрасно, топло време, макар и да е ноември. 

Обиколката ни включва посещение на древния град Курион и красивото селище Омодос, което се намира в планината Тродос.

Kurion.

Пътят до селото е много живописен и се любуваме на множество тераси по планинските склонове, изсечени сякаш от прецизните ръце на някой майстор. 

Пристигаме в китното планинско селце, където посещаваме манастира на Светия кръст. Той се счита за един от най-древните манастири на острова, като според вярванията св. Елена е оставила в него парче от въжето, с което Исус Христос е бил вързан на кръста.

В храма можете да видите добре запазеното парче от въжето, да запалите свещичка за здраве и да се отдадете на кратка молитва.

Въже Христос.

След манастира идва време за дегустация на вкусно и ароматно вино, дело на местна семейна изба. Спираме се в съседния ресторант, за да опитаме и традиционни ястия от кипърската кухня.

Кипърска кухня.

В края на обиколката имаме свободно време, за да се разходим из Омодос и който желае, да си купи сувенири, зехтин или пък вино.

Привечер се връщаме на кораба и след кратка почивка в каютата, съм готова за поредната незабравима вечер в приятна компания и красива обстановка. Вечерята ни се състои в ресторант Grill Seekers, в който ще се насладим на фантастична грил кухня с висококачествено месо. Като за начало започваме с няколко разядки, салати и предястия, докато идва моментът за същинския кулинарен пир. Опитваме класически приготвени рибай стек, томахоук стек, сърф енд търф, джъмбо скариди и още много вкуснотии.

Стек и

Любителите на гръцки ястия могат да опитат от предложенията на кулинарния експерт Даян Кочилас, които са включени в менюто на ресторанта.  Ексклузивното традиционно гръцко меню включва храни, които са съсредоточени около здравословната средиземноморска диета, като много от тях са растителни или вегетариански, безглутенови и/или с веган варианти. 

След обилната и превъзходна вечеря избираме да „акостираме“ в Martini Bar&Lounges. Вечерта завършва под звуците на музика и в компанията на много коктейли...

Посрещаме шестия ден от круиза „Три континента“, а програмата ни е още по-специална. Днес пристигаме на един от най-красивите гръцки острови – Родос.

Родос

Старият град на Родос.

Известен като „Островът на рицарите“, Родос е съчетание от древни градове, красива архитектура, приказни плажове и исторически забележителности. 

Оказва се, че в деня на нашата обиколка е и първият ден от зимата за жителите на острова, а градусите са летни – 24-25. Каква зима, нали?

Започваме с посещение на град Линдос и Акропола. Преди да достигнем до него, трябва да изкачим няколкостотин стъпала, които се вият живописно през тесни, малки улички, изпъстрени с арт магазинчета, от които можем да си купим сувенири и подаръци. 

Улица Линдос.

След като изкачваме стъпалата, се озоваваме пред величествената крепост, издигната върху висока скала. Наум си благодаря, че посещаваме древния град през ноември, когато няма тълпи от туристи. На спокойствие можем да разгледаме крепостта, да направим снимки и видеа, с които после да си спомняме за това приказно място.

В галерията ни можете да разгледате снимки:

Надзъртаме любопитно над скалата и откриваме магнетично езеро във формата на сърце. Романтично и толкова естествено стои насред тази магична картина от древни руини, природа, тишина и морска шир. 

Езеро Линдос.

Колкото и да не ми се иска, тръгваме от Линдос, за да имаме време да посетим грънчарски цех, в който ставаме свидетели на чудна демонстрация. Местен майстор грънчар извайва пред погледите ни за по-малко от 5 минути красива глинена ваза. Разглеждаме от красивите съдове в цеха, а някои от нас си тръгват и с покупки за спомен.

Връщаме се обратно в Родос, където ни предстои разходка из стария град, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е много добре запазен и ни посреща с полупразни улици, което отново ни дава възможност да направим много снимки.

Из стария град на Родос.

От екскурзовода ни разбираме много любопитни факти от историята на острова, както и че през летните месеци в стария град кипи културен живот. Множество музикални и арт фестивали се провеждат през активния сезон, за радост както на местните жители, така и на туристите.

След разходката идва време за заслужена почивка. Намираме в стария град закусвалня с традиционните гироси, а собственик се оказва българка, омъжена за грък. Посрещат ни с усмивка и със студена бира, която може и да не отива на зимата в България, но на Родос – да.

Уморени, героите се прибираме на кораба, за да се подготвим за последната спирка от нашия вълнуващ круиз – Азия. Само след няколко часа ще се събудим в Кушадасъ.

Кушадасъ.

Кушадасъ рано сутрин.

Турският курорт е добре известен на много български туристи, тъй като е предпочитана дестинация за летните отпуски. Но ако сте сред хората, които все още не са били там, бих ви препоръчала горещо да отидете.

Един от най-впечатляващите древни градове – Ефес, се намира на около 20 километра от Кушадасъ. Колкото и пъти да го посетя, всеки път откривам нови детайли и интересни артефакти. 

Ефес.

Древният град Ефес.

Този път приятно ме изненада спокойната обстановка, която ми даде възможност да го разгледам, без да бързам и да се изчаквам с ордите туристи, които обикновено са там. 

Библиотеката на Целиус – това е една от най-красивите и добре запазени постройки в Ефес. 

По време на обиколката успях да посетя и най-новия дигитален музей, който се намира към края на древния град. Той е открит през август 2023-а и е изключително модерен и иновативен. Историята на града е пресъздадена под формата на мултимедия, в съчетание с много въздействаща музика и аудиоразказ. Моят съвет е да посетите музея на всяка цена. Билетът струва 25 евро, но изживяването си заслужава всеки цент.

След Ефес се отправяме към местна фабрика за килими, в която ще можем да разгледаме отблизо как се тъче традиционен турски килим.

Впечатляваща демонстрация на килим, който променя цвета си в зависимост от поставянето му.

След разходката в Ефес и цеха за килими ни остава свободно време, което да прекараме в центъра на Кушадасъ. Там можете да се разходите и да разгледате за интересни покупки, като задължително трябва да опитате традиционната баклава, локум и разбира се, турско кафе.

С натежали сърца се прибираме към кораба, защото обратното броене вече е факт и остават само няколко часа до прибирането ни на пристанище Пирея в Атина.

Но преди това ни очаква последна пищна вечеря в азиатския ресторант Pink Moon, в който опитваме традиционни източни ястия като Рамен по Хонконгски, Шанхайски нудъли и тай супа Том Ям по специална рецепта на шеф готвача.

Рамен.

След фантастично вкусната вечеря се отправяме за последно към Horizon`s Bar на последната палуба, за да се сбогуваме с кораба с много музика, танци и разбира се, коктейли...

Часът е 7, Celestyal Journey е акостирал в Пирея.

Сбогуваме се с кораба и с екипажа, който чувствам сякаш познавам от месеци, а не едва от няколко дни. Знам, че след няколко часа те вече ще посрещат нови пасажери с усмивка, но все пак ми е мило да чуя пожеланието им „Хубав ден и доскоро, Мария“. Доскоро, казвам и аз, и вярвам, че ще се случи. Защото преживяването бе емоционално и запомнящо се. Преживяване, което си заслужава да повторя. Пожелавам го и на вас.