Свободно време

Круиз на три континента – едно пътуване мечта

Разказ за седемдневен рай в Средиземно море

21.11.2023г. / 08 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив.

Снимка: личен архив.

„Веднъж в годината отивайте на място, на което никога не сте били преди.“
Далай Лама

Следвайки мъдрия съвет на Далай Лама аз потеглям не само за едно ново и непознато място, а за цели пет! Крит, Кайро, Лимасол, Родос и Кушадасъ са част от програмата на круиза „Три континента“ (Европа, Африка и Азия) на кораба Celestyal Journey, чийто пасажер съм и аз. 

Началото на пътуването е от пристанище Пирея, в Атина. До гръцката столица пристигам със самолет с малка група българи, докато други сънародници ентусиасти са избрали да пътуват с автобус.

Имам малко време, преди да се кача на кораба и избирам да го прекарам в разходка до Акропола, след което се отправям към пристанището.

Акропол

Акрополът в Атина.

Пристигам пред кораба и затаявам дъх, защото погледът ми трудно го обхваща, макар Journey да е среден по размер, с капацитет от 1260 пасажери и 400 души персонал.

Синьо-бял, красив и лъскав, корабът ни очаква за вълнуващото седемдневно пътуване, което ни предстои. Нямам търпение да го разгледам и отвътре, но първо трябва да минем през паспортна проверка и чек-ин.

Кораб

Корабът, с който ще плаваме цели 7 дни.

Добрите впечатления започват да се трупат още с проверката и чекирането за кораба. Макар да има не малко хора на пристанището, няма никакъв хаос, всички са усмихнати и цари приятна атмосфера, докато служителите на Celestyal Cruises преглеждат бордните карти. Багажът се оставя на обособен пункт пред кораба, след което бива натоварен директно до каютата ми, без да имам никакъв ангажимент. 

Качваме се на кораба и приключението започва!

Погледът ми не може да се насити на интериора, който изобилства от светлина, картини, скулптури, цветя и разкош. Навсякъде около нас има ведри лица – екипажът на кораба, който е на разположение да отговори на всеки наш въпрос.

Наоколо има и много разяснителни табели, които упътват пасажерите и показват как да се стигне до всяко кътче на кораба, било то ресторант, бар, зала за шоу спектакли, басейни. 

В галерията може да разгледате кадри:

След като се настанявам в каютата, която честно да си призная, надмина очакванията ми няколко пъти, започвам да я разглеждам с интерес. Тя е не само просторна и уютна, а и с чудна, уединена тераса, от която мога да се любувам на морето необезпокоявано. 

"Скромна" каюта.

Остава съвсем малко време до официалното начало на плаването и преди да се отдадем на кулинарни изкушения и разходка из кораба, следва да минем задължителното обучение по безопасност. За целта всеки пасажер взима жилетката от своята каюта, която е предназначена само за него и се отправя на палубата със спасителните лодки. Отново се изумявам на перфектния ред, който служителите успяват да организират, защото стълкновението от хора на палубата не е никак малко. Но екипажът е добре подготвен и опитен, и бързо ни подрежда в съответните редици, така че да сме готови за обучението.

Спасителна жилетка

От високоговорителите се чува инструктаж на няколко езика, включително и на български, съобразен спрямо националностите на пасажерите. След няколко минути вече знаем как се поставя жилетката и какви правила да следваме в случай на авария. Време е за вечеря!

Таласа

Отправяме се към един от основните ресторанти на борда – Thalassa. Там се наслаждаваме на стилна обстановка, вкусно вино и опитваме някои от специалитетите в менюто.

Thalassa впечатлява със стилен интериор и прекрасно обслужване.

За моя приятна изненада, менюто се оказва на български. Някои от сервитьорите дори ни заговарят на родния ни език, тъй като в последно време се оказва, че има увеличен интерес от туристи от България. Но не само това - на кораба има няколко души от екипажа, които са наши сънародници.

Заместник-директор на круизния кораб е Владимир Замфиров, който с охота ни разказва за живота на борда. Още няколко българи работят на ключови позиции и затова не е учудващо, че голяма част от екипажа ни поздравява на доста приличен български.

Владимир Замфиров.

След пищната вечеря идва време да обърнем внимание и на нощния живот на борда. Отправяме се към панорамния бар на последната палуба, от който се открива фантастична гледка към морската шир. С музика, коктейли и танци посрещаме втория ден от круиза. 

На сутринта пристигаме град Ираклион, който е столицата на остров Крит. След като сме закусили и пили ароматно кафе в един от седемте ресторанта на кораба, сме готови да опознаваме Ираклион и да научим любопитни детайли от неговото древно минало. За мен вълнението е особено голямо, защото за първи път посещавам Крит. 

Няма по-прекрасна компания за сутрешното кафе от морето...

Отправяме се с организиран транспорт на първата от многото екскурзии, които ни предстоят. На рецепцията на кораба има специално гише, на което може да се резервират екскурзиите по време на круиза, спрямо предпочитанията на всеки пасажер.

Някои избират сами да опознават съответния град, в който сме акостирали, докато други се доверяват на организацията на Celestyal и професионалните екскурзоводи. В моя случай също избираме да разучим тайните на Ираклион в компанията на гид. 

Първата ни спирка е в семейната таверна на Василис, в която ни посреща лично домакинът. Сърцато ни разказва за историята на избата и ни приканва да опитаме някои от домашните вина и ракии, с които цялото му семейство се гордее.

Василис и

Емоционалният Василис разказва историята на рода си и ни споделя някои тайни на доброто вино.

Дегустацията няма как да протече, без да опитаме вкусни салати и разядки, а на метри от нас местни танцьори ни разкриват магията на критските народни танци.

Заредени с добро настроение и леко загрели от виното на Василис сме готови за среща с миналото. Отправяме се към двореца в Кносос, известен още като двореца на Минос, построен в бронзовата епоха.

Във винарната на Василис се почувствахме като у дома си - посрещнаха ни топло, гостоприемно и много сърдечно.

Това е най-големият археологически обект на острова, който се счита за един от центровете на минойската цивилизация. Намира се на няколко километра от Ираклион.

Времето през ноември е идеално за разходка из забележителностите.

Посещението на Кносос съчетахме и с обиколка из Археологическия музей в Ираклион, който ни заинтригува с множество оригинални експонати и стенописи.

През ноември в Ираклион е спокойно, липсват огромни тълпи от туристи.

Едни от най-известните са Бикът и тримата акробати, маймунката и трите дами танцьорки. Навсякъде по стенописи, мозайки и скулптури както в музея, така в двореца, ще откривате един от символите на Кносос – двойната брадва.

Интригуващите детайли около легендите за Крит ще запазя в тайна, за да не изгубите интерес по време на разходката си из древния дворец. 

В музея в Ираклион е изложена най-богатата колекция с артефакти от минойската цивилизация.

След като научихме прелюбопитни факти, а и доста легенди за Кносос и Крит, идва време за заслужено следобедно кафе в центъра на Ираклион. Имаме малко свободно време за разходка, както и да опитаме традиционната бугаца (Greek bougatsa) – малки банички и пържени топчета от тесто , които се предлагат както в солен вариант със сирене, така и сладки, с крем или захарен сироп. На вкус наподобяват нашите бухтички.

Един от сладките варианти на традиционната бугаца.

Разходката приключва и бързаме да се отправим към кораба, преди да е настъпил уречения час. Важен детайл от живота на кораба е, че има строго определен час, в който се отплава от пристанището и всички – пасажери и екипаж – трябва да са се качили на борда. Ако някой изпусне часа за прибиране, остава на сушата.

За удобство на пасажерите всяка вечер камериерите оставят в каютите програма за следващия ден на съответния език.

Вечер след разходка в каютата ни очаква оригинална фигура, сътворена от старателните камериери.

В програмата има подробна информация за града, в който пристигаме, каква е метеорологичната прогноза, какви активности ни очакват на борда, специално за пътниците, които нямат желание за разходка, а искат да се насладят на кораба в цялата му прелест. 

Винаги можете да се отбиете за коктейл в Horizons Lounge & Disco на последната палуба на кораба и да се любувате на гледката.

Вечерта преминава в опознаване на средиземноморската кухня в ресторанта Smoked Olive. Обстановката ни пренася в Италия, а от стените ни гледа изкусително София Лорен.

Стилен интериор в Smoked Olive.

Ароматно и вкусно вино в съчетание с пица, талиатели, ризото и рибни деликатеси галят небцето и едвам намираме сили да си тръгнем, с натежали стомаси, но със задоволени сетива.

За финал на вечерта решаваме да се насладим на програмата в залата за шоу спектакли The Amphitheatro. Салонът се простира на две палуби, а шоуто всяка вечер е различно. Играят се спектакли с музиката на ABBA, хитови мюзикъли, латино. Едно от най-хитовите шоута е гръцката вечер, когато музикантите свирят на живо любими гръцки песни и публиката може да се порадва на звуците на бузуки.

За да могат да му се насладят повече зрители, спектаклите имат два часа на провеждане - в 21 и в 22.15 часа. 

Латино шоу в Амфитеатъра.

Прибираме се в уютните каюти, докато корабът вече плава към следващата ни дестинация – Кайро, Египет. Но преди да достигнем бреговете на Александрия, ни предстои ден само в плаване.

За наша радост, денят след посещението в Крит е точно такъв – цял ден сме в открито море, напът за Кайро. Този ден е мечтаният релакс, за който всеки жадува. Времето е прекрасно, само за плаж. Очакват ни два страхотни басейна на борда, в които се потапяме в пречистена морска вода.

За спортните натури също има много възможности за забавления – могат да тренират във фитнеса или пък да поиграят тенис на открито на последната палуба на кораба. А за почитателите на коктейли – цели осем бара и салона ги очакват. Може да опитат космически коктейли във Fizz Club, да дегустират вино в избата The Grapevine или да послушат музика в Blue Bar & Lounge. Изборът е огромен и 7 дни няма да ни стигнат, за да се насладим на всички приказни места на кораба 

На разположение на гостите е и безмитен магазин, от който могат да си купят бански, ако случайно са го забравили или пък да си харесат някой друг аксесоар.

Желаещите да си опитат късмета, могат да го направят в казиното, а пасажерите, които искат да се насладят на уелнес масаж, в спа център Sozo ще ги зарадват с различни предложения. С няколко думи – нито на сушата, нито на борда ще ви оставят да скучаете!

За вечеря решаваме да се спрем на по-ранен час, защото преди изгрев слънце ще сме пристигнали в Египет и ще трябва да сме готови за дълъг път до Кайро.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Cruise ( преди 5 месеца )
На една от снимките на палубата, зад девойката,в далечината, се вижда истински круиз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
marita05@abv.bg ( преди 5 месеца )
Това не е екскурзия, а висене в затворени помещения с храна и канапета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време