Свободно време

Празнуваме 44 години от премиерата на „Всичко е любов“ с безплатна прожекция в „Одеон“

Специален гост ще бъде актрисата Янина Кашева

29.11.2023г. / 11 44ч.
Михаела Лазарова
Празнуваме 44 години от премиерата на „Всичко е любов“ с безплатна прожекция в „Одеон“

На 1 декември, петък, от 18:00 часа във филмотечно кино „Одеон“ ще бъде представен филмът „Всичко е любов“ по сценарий на Боян Папазов и режисура на Борислав Шаралиев. Петъчната кино вечер съвпада с 44-годишнината от премиерата на филма. Прожекцията е с вход свободен и е част от фестивала за българско класическо кино „30 вечери с 30 класики“. Фестивалът е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор“ по случай неговата 30-годишнина. Всички филми се излъчват в техния оригинален формат – на лента. След всяка прожекция зрителите имат възможност да се срещнат с авторите, актьорите или творческият екип на филма, както и да се включат в дискусия с тях.

Гост този петък ще бъде актрисата Янина Кашева, която изпълнява главната женска роля във „Всичко е любов“.

„Всичко е любов“ разказва историята на Радо, едно „трудно“ момче от тези, които другите назидателно сочат с пръст. Прекарал е повече от половината си живот в трудововъзпитателни училища. Възпитавали са го, поучавали... Безуспешно. Накрая го изпращат в училището със строг режим в Падево. Когато му стане тежко, Радо бяга... При едно такова бягство, той отива в София. Неговите близки не желаят да го разберат и да му помогнат, за тях той е пропаднал човек. Отива да спи в едно помещение на стадиона. Една вечер, приятелят му Джипси го завежда на купон, на който Радо се запознава с Албена – хубаво момиче, от добро семейство. Двамата се влюбват един в друг и Албена е първият човек, който проявява искрено доверие към него. Това чувство преобразява Радо. Той е готов да излежи оставащите месеци в ТВУ-то и да започне да живее като другите. Но това не е толкова лесно. Веднъж приели го като престъпник, хората около него, в това число и част от възпитателите, не могат да повярват в промяната, която става с него. Родителите на Албена разбират за тяхната връзка и по всякакви начини се противопоставят. Когато майката разбира, че Албена е бременна, решава на всяка цена дъщеря ѝ да направи аборт и да сложи край на тази любов. Радо усеща, че става нещо страшно и отново бяга от училището. Преодолява колосални трудности в суровата зима, извървява километри пеша, за да се добере до столицата, но за съжаление вече е твърде късно. Близък на семейството лекар извършва криминален аборт, без Албена да разбере. Тя е психически и физически съсипана и не ѝ остава нищо друго освен да се подчини на желанието на майка си, която междувременно се обажда в милицията да приберат беглеца, останал зъзнещ и треперещ от треска пред вратата...

 

Още в месеца на премиерата, която се състои на 10 декември 1979 г.,  филмът получава две награди от СБФД – за сценарий на Боян Папазов и за дебют на Иван Иванов. Прави абсолютен фурор на ФБИФ Варна'80, където получава специалната награда в лицето на режисьора Борислав Шаралиев, сценариста Боян Папазов и актьора Иван Иванов; наградата за женска роля на Янина Кашева и наградата на критиката. Оператор на филма е Стефан Трифонов, музиката е на Веселин Николов, художник: Георги Иванов. Главната мъжка роля изиграва Иван Иванов, участват още Ибиш Орханов, Мария Стефанова, Вълчо Камарашев, Веско Зехирев, Мая Владигерова, Йордан Спиров, Петър Гюров и други.

 

Актрисата Янина Кашева, на която е поверена ролята на Албена, сподели пред „Филмаутор“, че съвсем случайно прочита сценария още преди да бъде поканена на пробни снимки.

 

„Бях в 4-и курс, малко преди да завърша. Във фоайето на ВИТИЗ срещнах един колега от по-малките класове, който четеше нещо и ми казва: „Много хубав сценарий, блазе му на който му се случи да го играе!“ През това време него го извикаха да отива на сцената и ми остави текста. И така седнах на парапета на прозореца от вътрешната страна и го разлистих, като не станах оттам, докато не прочетох целия сценарий. И много го харесах. Изобщо не ми мина и през ума, че нещо подобно може да се случи на мен. След немного време ми се обадиха да отида в Киноцентъра, отидох и ме избраха. Щастлива съм, че имах шанса да изиграя тази роля и много я харесвам.“, сподели актрисата Янина Кашева.

„Да, в онзи момент имаше много общо между мен и Албена – като характер и душевност. И това идва от младостта и разбира се от характера. Бях млада, непримирима и бунтарка. Както и Иван носеше много черти, които се припокриваха с тези на Радо. Тази ярост да защитиш себе си и това, което обичаш, цялата дързост да преследваш това, което заслужаваш да имаш. Тези неща са присъщи на младостта като цяло“, разказа Янина Кашева, на която е поверена главната роля във „Всичко е любов“.

Част от снимките са в самото трудово-възпитателно училище в Падево, участват и реални възпитаници на ТВУ-то. Там актьорите виждат нагледно как живеят тези младежи. Пред очите им ги строяват, преброяват, хранят ги под строй. И точно любовта в живота на един такъв млад отритнат човек може да помогне много, да му даде топлота и свобода, която да го направи по-силен и да го окуражи да продължи напред, независимо какво ще се случи и какъв ще е крайният резултат.

„Филмът е актуален и днес, защото разказва историята за една голяма, първа, чиста и безусловна любов, за едно истинско съкровено чувство, което живее в дълбините на душите и на двамата герои. Тяхната среща е съдбоносна. Среща, която всеки би желал да има. И въпреки споделена, тази любов се оказва невъзможна, тъй като обществото не я приема. И сега има социално разделение, дори с много по-ясно очертани и по-големи пропасти между бедни и богати, между такива, които могат да имат всичко и други, които са отритнати аутсайдери. И тук проблемът е не дали родителите трябва да се намесват, естествено е да ги наблюдават – а как се намесват, защото крайностите не водят до нищо добро. Едно такова грубо вмешателство в толкова крехки и деликатни отношения, може да има пагубни последствия“. каза Янина Кашева.

 

 

 

Коментирай
Свободно време