Свободно време

Откриха забравената лаборатория на д-р Ирма Желязкова

11.12.2023г. / 12 08ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Откриха забравената лаборатория на д-р Ирма Желязкова

„Забравена лаборатория в подземията на Националния природонаучен музей при БАН, бе открита наскоро. Оказва се, че това е лабораторията на д-р Ирма Желязкова, която през 1980 г. изчезва безследно в Тихия океан по време на проучванията си. Фокус на изследванията ѝ са били изчезващите, вследствие от промяна в климата, видове.“

Това е началото на историята, която ни въвежда в първата образователна ескейп стая, създадена в партньорство между Българска фондация „Биоразнообразие“ и Националния природонаучен музей при БАН. 

Стаята носи името BioXcape (биоескейп), разположена е в подземни помещения, до които се влиза през самостоятелен вход в Царската градина в София. 

Стаята отвори врати в началото на октомври и вече намира своите почитатели сред софиянци и гости на столицата, не само от България, но и чужденци, защото е достъпна и на английски език.

Може да запишете своя отбор за игра в сайта на играта: https://bioxcape.com/ като запазите свободен час между 11:00 и 21:00 и потвърдите резервацията си на тел. 0897 326 800.

Надникнете в стаята: https://youtu.be/gVvLC3YYOVQ

Процесът по създаването ѝ продължи повече от година, в която екип учени от музея, експерти от Българска фондация „Биоразнообразие“ и специалисти в разработването на ескейп стаи обединяват усилия, за да преведат на достъпен език и да трансформират в увлекателни игри различни факти, свързани с биоразнообразието и глобалните промени на климата. 

Решихме, че ескейп стаята дава перфектна възможност за паралел между реалния живот и игровото преживяване на темата. Както в ескейп стаята, така и в живота, имаме ограничено време за действие, за да намалим темпа на причинените от човека климатични промени. Ескейп стаите са отборни предизвикателства, точно както всички заедно трябва да направим нужното, за да се преборим с глобалните проблеми“, разказва асистент Ния Тошкова от НПМ-БАН.

Много често информацията за климатичните промени е объркваща и противоречива и от нас зависи да отсеем вярното. В същото време, не си мислете, че е нужно да познавате тематиката, за да влезете в играта. BioXcape е създадена заедно със специалисти в сферата на ескейп стаите и единственото, от което се нуждаете, е съобразителност, наблюдателност и готовност да играете в отбор“, допълват от фондация „Биоразнообразие“.

Всички приходи от играта подпомагат научната работа и дейността на партньорите, създали стаята.

Стаята е създадена от Националния природонаучен музей при БАН, Българска фондация „Биоразнообразие“ и Мист Инженеринг и с финансовата подкрепа на програма DEAR на Европейската комисия.

Коментирай