Свободно време

Николина Чакърдъкова: Животът ми поднесе много уроци, но знам какво е истинско щастие

Народната певица готви голям концерт само след броени дни

21.01.2024г. / 09 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив.

Снимка: личен архив.

Николина Чакърдъкова е име, което няма нужда от многословно представяне. Народната певица, която възроди любовта към фолклора на българите, от години е емблема на българското навсякъде, където отиде по света.

През 2024-а певицата ще отбележи 25 години, откакто е на музикалната сцена и радва своята вярна публика. Едно от големите събития, които я очакват, ще се случи само след броени дни. На 10 февруари в зала „Арена София“ Николина и Мария Чакърдъкови ще излязат пред многохилядна публика, за да изпълнят любими народни песни, както и да изненадат с нови, вълнуващи мелодии. 

Николина Чакърдъкова намери малко време в натоварената си програма, за да ни разкаже за подготовката за концерта, както и за най-новото около нея в личен план. Приятно четене.

С каква равносметка изпратихте старата година и какво си пожелавате за новата 2024-а година? Какви проекти и събития планирате през следващите месеци?

Изпратих една много хубава и успешна година. Имахме много срещи с моите почитатели из цялата страна – концерти на големи сцени, лични празници, сватбени събития. Много наситена и интензивна година. Изпратих я на работа с усмивка, имахме една невероятна вечер във Велинград, където с моите почитатели посрещнахме нова година и Мария се присъедини към нас, а след като приключихме работа, продължихме в пиано бара на хотела до сутринта. Това не ми се беше случвало от 20 години, беше много хубаво. Та се надявам така да ми върви през цялата година, да бъдем здрави – цялото ми семейство, екипа ми, приятелите ми и да работим.

Сега, в този момент всичко е насочено към големия ни спектакъл на 10.02 в зала „Арена София“ и всички идеи и планове гледат към тази дата!

Сигурни сме, че сте подготвили страхотни изненади за публиката. Какво можете да ни издадете за спектакъла, който ни очаква на 10 февруари?

За трети път ще бъда в „Арена София“, но този път ще бъде различно, защото ще сме заедно с Мария. Тя се вълнува много и ми дава още по-голяма енергия и стимул, творим много нови песни заедно, пеем, танцуваме. Не мога да ви опиша какво е усещането да работиш с дъщеря си. Чувството, че имаш продължител, учим много, смеем се, спорим, мечтаем заедно, това изгражда още по-силна връзка между нас. За спектакъла в Арена мога да кажа, че ще се опитаме отново да надскочим себе си.

Ще има много музика, няколко оркестъра, ще имаме 30 танцьори на сцената, вокалисти, ние с Мария, Петя Шапкова и всичко това потопено в магията на новите технологии – модерно, мащабно, красиво. Ще съчетаем минало, настояще и бъдеще, в концерта са „закодирани“ послания от наши големи български писатели, художници.

Иска ни се да покажем цялата красота, която ние българите имаме, да дам частица гордост, вяра на нашата публика, че и ние българите можем и то много. Народната ни музика носи невероятна сила в себе си, обединява ни. Не мога да ви опиша какво е усещането да видите толкова много хора хванати ръка за ръка на хоро, с красиви народни костюми, това е гледка, която рядко се вижда. Наслада за сетивата, истинска райска градина. Ние я имаме и аз искам да я покажем в нейния най-голям блясък!

За концерта мога да говоря с часове, защото работя денонощно с всички екипи. Над 500 човека се трудят за това събитие, но бих казала едно – елате да изживеете нещо различно, което не се случва всеки ден, което носи българския дух!

През тази година се навършват 25 години от началото на вашата кариера. Обръщайки се назад, виждате ли неща, които бихте искали да промените, ако можехте да върнете времето? Кои са най-ценните уроци, на които ви научиха тези 25 години на сцена?

В последните месеци се връщам в спомените. Преди 25 години, жената, майката Николина дори и не си е представяла докъде може да стигне. Единственото нещо, което ме водеше е любовта ми към музиката и исках да я предам и на хората, да видят и опознаят колко красив фолклор имаме. Още от самото начало никога не съм била сама, бяхме малък екип от хора и те много вярваха в мен и в идеята да направим народната музика модерна, слушаема, да бъде представена по по-различен начин.

Пътят е много дълъг – минавали сме през какво ли не – имало е много бури, но е имало и много незабравими моменти, които спират дъха. Нищо не бих променила, защото всяко едно стъпало, всяко преодоляно препятствие, всичко което се е случило ме е направило такава каквато съм днес. Животът ми поднесе много уроци, но мога да кажа, че когато работиш неуморно, когато вложиш сърцето, душата, цялото си същество в нещо, няма как да не успееш.

Когато си искрен с хората, с публиката ти... аз 25 години не съм ги подвела, давам много любов, а те ми я връщат стократно, това е истинското щастие и за тези моменти живея.  

Не съм се предавала духом, тук огромна роля има и екипът, подкрепата е много важна, да знаеш, че не си сам, че има смисъл. Най-важното, моята работа приех с годините за мисия – да развивам, популяризирам и съхранявам българския фолклор. Докато съм жива това е моят път. Няма сила, която може да ме отклони.

Някак си с времето все казваме – това е лошо, ние сме такива, нашата народопсихология е такава, нищо не става – не, аз съм жив пример колко хубаво може да бъде всичко създадено от българи, колко красиво, качествено, това предавам и на Мария – не е само да можеш да пееш, да танцуваш, а да се раздаваш за своята публика и работата ти да е кауза, не просто някаква дейност.

Свързани статии

Кои са музикантите, които харесвате и слушате в свободното си време? Има ли артист, с когото бихте искали да направите дует или музикална колаборация?

Слушам много музика. Аз съм от поколението, което обича Селин Дион, Уитни Хюстън. Техните космически гласове, излъчването им, музиката в песните им, мога да ги слушам до безкрай.

От музикантите харесвам Андре Рийо. Преди години видях негов концерт и се припознах във всичко, което прави, колкото и нескромно да звучи. Той е стъпил на класическата музика, но я представя по нов начин, същото правим и ние. Това настроение, тези усмихнати, щастливи хора ги виждам и аз на нашите концерти. Слушам, гледам много от неговите концерти, намирам общи черти, вдъхновявам се за нови проекти. В това е смисълът на музиката – да накара поне един човек да затрепти на твоята честота, да ти даде, да те промени, да те докосне.

Как се справяте с натрупаната умора – имате ли си ритуали или навици, които ви помагат да релаксирате и да се възстановите?

Сега ми е много трудно, защото работим наистина денонощно за „Арена София“, спя много малко, имаше седмици в които гласът ми изчезваше от умора. Вечер след като свършим работа с оркестъра, ушите ме болят от толкова много музика и отморявам като излизам с приятелки – неангажиращо, по женски, смяна на обстановката и забравям за работата. Смеем се, хапваме и на сутринта съм нов човек.

Няма как да подминем темата за красотата и грижата за нея. Искрени комплименти за начина, по който изглеждате – свежа, красива и подмладена. Всяка жена има своите малки тайни за красота, но все пак, бихте ли ни издали как успявате да поддържате своята, при всички ангажименти, които имате?

Благодаря много, и аз се чувствам така, като на 30-40 години. С времето, натрупва се умора, много пътувания, организмът се беше много объркал при мен. В последните години успях да сваля около 10-15 килограма, но искам да подчертая, че е благодарение на правилно хранене, а не на медикаменти. Постоянно ми пишат хора, че рекламирам някакви хапчета за отслабване – не ги използвам, не ги препоръчвам. Просто започнах да се храня по-малко, премахнах тестото, сладкото (не изцяло), ориз, картофи, много малко и с времето постигнах резултати.

Цял живот съм била на какви ли не диети, сега повече салати, риба, супи и нещата се получават. А за лицето ми – с времето ние жените много се променяме, кожата губи своята еластичност, обичам да ходя на различни процедури – мезотерапията ми е една от любимите, старая се да изглеждам добре, нашата работа е свързана с общуване с много хора и освен всичко е важно да изглеждаме добре и във форма. Имам си своите малки тайни, радвам се, когато ми кажат, че изглеждам добре, подмладена.

Вие сте много откровена и често споделяте в социалните мрежи снимки от своя личен живот – моменти със семейството, пътувания с приятелки. Така ли се зареждате най-добре – когато пътувате? Има ли места, които обичате да посещавате и бихте се върнали пак? 

Много обичам да пътувам, с приятелки, по женски имаме незабравими мигове. Обичаме да посещаваме различни страни. Не сме от тези туристи, които ходят на всички забележителности, нямаме и време, тъй като поради моя натоварен график успяваме да си откраднем по 4-5 дни, но в това време си почивам, забравям за грижите, отдавам се на всеки момент, смеем се много.

Прекрасно е, последно бяхме в Дубай – топло, красиво, много чисто място, изненадах се как за 50 години тези хора са превърнали своята страна в такава дестинация, бих я посетила пак.

Другото време, което прекарвам със семейството ми, с внуците, винаги лятото отиваме цялата фамилия на море заедно – деца, внуци... това ни е времето, в което да се видим със семейството, да си поговорим дълго във вечерите, да прекараме поне 10 дни заедно. Най-често ходим в Гърция, защото морето е на 2 часа от Гоце Делчев и децата пътуват много по-лесно.

Свързани статии

През миналата година станахте баба за пети път. Остава ли ви време за внуците с толкова ангажименти и концерти? Строга баба ли сте или повече обичате да ги глезите?

Йоан е най-новият член на нашето семейство, усмихнат, щастлив винаги. Сега ми остава много малко време, за да бъда с всички тях. Синът ми живее в София и от Коледа не съм виждала децата, само по телефона за кратко, те знаят, че баба е много заета.

С Мария живеем заедно и нейните деца ни виждат всеки ден. Те вече познават програмата, песните за Арена. Като започнем да говорим за работа вкъщи или да пеем, Христо – внукът ми, казва спрете, стига толкова сте пеели, но няма как всички са потопени в обстановката и знаят, че предстои нещо голямо. Но когато не съм в такава трескава подготовка, обичам да прекарвам времето си с внуците, да пеем заедно, да им разказвам приказки. Може да се каже, че съм строга – искам да имат чувство за мярка, да са възпитани, да знаят кое може, кое не и понякога съм много строга, но си признавам че ги и глезя, позволявам им неща, които техните родители не дават, но всичко е с мярка.

 

На всеки ваш концерт публиката се вълнува не само от музиката и емоционалните ви изпълнения, но и от посланията ви за любов, за обич помежду ни и за следата, която ще оставим, за примера. Нека да завършим разговора с вашето послание към читателите на Az-jenata.bg?

Подвластни на духа от всичко това, което подготвяме, ще използвам думите на Димитър Талев „Човек не бива и не може да живее само за себе си“. Когато осъзнаеш, че не си само ти на тази земя, че трябва да даваш, да помагаш, да направиш и друг щастлив, да осмислиш дните си тук и сега, тогава се чувстваш истински щастлив. Това е моето послание – да творим, да работим, да обичаме, но не сами, а заобиколени от семействата ни, приятелите, колегите... тогава всичко това което правим има смисъл, когато е споделено, когато е за хората, а музиката е най-бързият лъч, който стига до хората, обединява ги и кара нещо в тях да трепне.

Благодаря ви от сърце за хубавия разговор, беше удоволствие!

* * *

На 10.02.2024г. ще се проведе големият концерт на Николина и Мария Чакърдъкови в зала „Арена София“. Тук можете да намерите билети за спектакъла.

Коментирай