Свободно време

Мария Чакърдъкова: Никога не е лесно да минеш през раздяла

Чаровната изпълнителка в откровено интервю за Az-jenata.bg

02.02.2024г. / 08 07ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив.

Снимка: личен архив.

Мария Чакърдъкова усилено върви по пътя на музиката и вече може да се каже, че излиза от сянката на известната си майка. Без съмнение Мария е едно от прекрасните събития в музикалния живот в България през последните години. Освен талантлива, младата изпълнителка пленява с чар, доброта и искреност. 

Успяхме да хванем Мария в трескава подготовка за първия ѝ концерт в „Арена София“, на който ще излезе заедно с майка си Николина Чакърдъкова. Спектакълът ще се проведе на 10 февруари 2024г. и ако още не сте си купили билет, побързайте, защото изненадите ще са наистина впечатляващи.

През последната една година в живота на Мария се случиха доста промени в личен план – раздели се със съпруга си, който е баща на двете ѝ деца. През какви предизвикателства минава тя и семейството ѝ, ще разберем от самата нея в следващите редове. 

Изминалата година беше много емоционална за вас в професионален и личен план. С какви надежди и планове посрещате 2024-та? Какво искате да ви се случи през тази година?

2023-та беше много различна, трудна година в личен план, но пък в творчески много продуктивна. Пътувах много из цяла България, успях да се срещна с толкова много и различни хора, да зарадвам публиката ни в цялата страна и така до Нова година. Влязох с усмивка, с много вяра и големи мечти в 2024-та. Имаме големи планове в работата, заредена съм, единствено си пожелах аз и всички мои близки да бъдем здрави, за да можем да реализираме мечтите си.

На 10 февруари ви предстои голям концерт в „Арена София“, на който ще излезете за пореден път с вашата майка Николина Чакърдъкова. Как върви подготовката за концерта? Можете ли да ни издадете малко за изненадите, които очаква публиката?

Ето това е една от мечтите ми, която ще се сбъдне. Работих много, неуморно и сега за първи път ще бъда в зала „Арена София“. Не мога да опиша вълнението, радостта и същевременно осъзнавам каква голяма отговорност имам. За един млад изпълнител, който е в началото на своя път, аз съм на 30 години и ще бъда точно на тази голяма сцена.

Зная и оценявам, че това не се случва на всеки, благодарна съм на майка ми, на целия екип, че ми се довериха, че са зад мен, помагат ми, работим заедно и съм сигурна, че зрителите ще са много щастливи в залата, за този момент горя вече една година. Ще има много изненади за публиката, ще загатна, че в мое лице ще видят колко модерна, интересна и темпераментна може да бъде нашата народна музика. Работим с голям мащаб за този спектакъл.

Един от най-добрите екипи за създаване на аудио-визуални ефекти работи с нас, сцената ще бъде много мащабна, пищна – ще има 30 танцьори, оркестри, вокалисти, ще се преплетат музика, декор, песни в едно. Искаме да бъде много красиво, да преливат сетивата на всички, които дойдат от хубост, музика, песни и най-важното да бъде празник.

Да бъдем всички заедно – ние сме едно – артисти и публика, няма разделителна линия. Мечтая за момента да видя толкова много хора на едно място, залата да се разтресе от български хора, да пеем заедно, да видя усмивките, щастието в очите на хората, за това работим неуморно.

„Арена София“ ни дава възможността да се развихрим, да направим такива неща, които в друга зала няма как да осъществим. Ще има толкова големи видео стени, че ще ни виждате от всяко едно място в залата, подготвили сме песни, които да докоснат всеки. Ние определяме нашите концерти с една дума – Празник, да превърнем един обикновен ден в незабравим български празник!

Несъмнено подготовката за такъв мащабен спектакъл като този отнема голяма част от времето и енергията ви. Как успявате да се възстановите от умората, вие сте и майка на две малки деца. Покрай тях също имате навярно много задължения и ангажименти. Как се справяте с толкова задачи, и професионални, и лични?

Ще излъжа, ако кажа, че е лесно, но това е ежедневието на всяка работеща майка. Мисля, че всяка жена би ме разбрала и знае, че на този етап, докато децата са малки, „време за себе си„ почти няма. Графикът ми за деня е разчетен до минута, а вечер понякога заспивам преди децата. Благодарна съм на всички от семейството, защото без тях няма как да работя.

Баща ми сега много помага, взима децата от училище, събота и неделя, когато аз съм в залата за танци, той отново помага. Дядо мечта. Разбира се и всички останали се включват, баща им, свекърва ми, всеки когато може, най-важното е, че децата не усещат липсата ми, обичта, гледам да прекарвам възможно най-много време с тях. Всичко е въпрос на предварителна организация.

През миналата година се разделихте с вашия съпруг и баща на децата ви. Какви са предизвикателствата, с които се срещате в тази нова житейска ситуация и как успявате да запазите своята усмивка и енергия? Вашият опит може да е полезен на нашите читатели, които преминават през подобна промяна в живота.

Никога не е лесно да минеш през такъв етап от живота си. Жениш се, създаваш семейство и то е с мисълта, че ще бъде завинаги. Но уви, променяме се, интересите ни се променят и някак си неусетно се отдалечаваме едни от други. Решението не беше лесно.

Радвам се, че запазихме добрите отношения помежду си, защото имаме две прекрасни деца и те по никакъв начин не са ощетени. Всеки прекарва време с тях. За мен това беше най-важното – да запазим добрия тон помежду си, за да можем да бъдем пълноценни родители.

За децата също не беше лек процесът. Христо е вече на 5 години и разбира всичко, много говорим, споделяме, дъщеря ми Силвия е на 2 и за нея беше по-лесен този процес. Но мина много време и вече всеки прие това положение. Сега вече организирането на деня е още по-голямо, всяка секунда ми е разчетена.

Сутрин ставам рано, карам децата на училище, след това отивам на фитнес и в 10 ч. съм като нов човек и отивам на репетиции до 16:30, след това взимам децата и сме заедно.

Играем, пея им, вече знаят всяка песен. Може да се каже, че те са първите, които чуват програмата и виждам, че много им харесват песните, танцуват, понякога искат и почивка от народна музика, но аз им казвам – мама трябва да пее. Те са доста артистични и двамата, така че мога да кажа, че много таланти сме в нашата къща!

Свързани статии

Няма как да не поговорим и за чисто женските теми като здраве, красота и грижа за кожата. Вие изглеждате прекрасно! Разкажете ни как се грижите за красотата си, остава ли ви време за спорт, за разкрасяващи процедури?

В последните години се промених, пораснах много освен в професионален план, и в личен. В началото на всяка година си поставям цели, които да следвам. Преди година спрях цигарите и съм много щастлива и горда със себе си. Свалих доста килограми, защото покрай бременностите ми бях качила много и самата аз не се чувствах добре.

Сега вече внимавам много какво ям, тренирам и се чувствам много тонизирана.

Относно лицето – ходя на различни процедури – за да поддържам кожата ми чиста и хидратирана, тъй като в работата използваме по-тежки продукти, за да издържи гримът 4-5 часа и да изглежда добре.

Благодарна съм на природата, на майка ми и баща ми, че са ме създали такава каквато съм, нямам никакви корекции по себе си и се харесвам, чувствам се добре в кожата си.

Следвате ли определена диета или хранителен режим, за да се поддържате в тази чудесна форма?

От седми клас съм била на какви ли не диети. Много съм се тормозела през годините и разбирам всеки, който минава през това. Живеем в свят, в който красотата, перфектните форми са издигнати в култ и това много тежи, на нас – несъвършените.

Вярвам, че човек е много повече от една красива опаковка. Споделих, че всяка година си поставям цели – да вляза във форма беше една от тях.

Намалих храната, спортувам, храня се с качествени продукти, ние живеем в малък град, можеш да си купиш прекрасни домашни яйца, кисело мляко, хубаво месо, това са предимствата на малкия град.

Не съм спазвала конкретни режими, просто намерих за себе си как се чувствам добре и с какво да се храня и резултатите дойдоха. Трябва време и голямо търпение, за да запазиш постигнатите резултати. Аз се чувствам добре в кожата си, щастлива съм от работата си и мисля, че това се изписва и на лицето ми.

Имате ли любим женски ритуал, който спазвате редовно?

С две деца и динамична работа е много трудно да се спазват редовно ритуали. Но това, което правя е да почиствам вечер много добре лицето си, никога не лягам с грим и когато имам време обичам да ходя на масаж, но е много рядко, за съжаление.

При едно от последните ни интервюта споделихте, че децата ви се гордеят с вас, знаят песните ви и дори ги изпълняват в детската градина. Виждате ли в тях талант и желание да тръгнат след време по вашите стъпки и тези на майка ви?

Като всяка майка няма как да не съм щастлива и горда с децата си. Много са артистични, обичат да пеят, да се изявяват. Христо знае много песни, стихотворения, помни много бързо текстове, бих се радвала да поемат по нашия път, но времето ще покаже.

Искам те да имат отношение към нашата музика, към изкуството, да го носят в сърцето си, а какво ще изберат за своя професия, аз ще ги подкрепя винаги.

Вие сте голяма фамилия, която наскоро се увеличи и брат ви стана баща за трети път. Как протичат семейните сбирки с толкова много деца наоколо?

Много сме щастливи всички от появата на Йоан. Много често брат ми и снаха ни идват в Гоце Делчев и къщата е пълна с детски смях, понякога се чува плач, каране, с 5 деца е истинска лудница, но всички са на етажа на майка ми – там е забавата, играчките, те са около нея.

Трудно се описва с думи каква е къщата в тези моменти, но това че сме заедно е най-важното. В годините осъзнах, че това наистина е най-голямото богатство – да бъдем сплотени, здрави, да бъдем заедно. Лятото винаги ходим на почивка заедно. Децата много добре си играят, разбират се, търсят се, има обич помежду им.

Какво си пожелавате в личен план? И какво бихте пожелали на читателите на Az-jenata.bg?

Пожелавам си здраве – за мен, за семейството ми, за всички хора. Пожелавам си да имам много работа, да пътувам и да радвам хората. Пожелавам си да имаме голям успех в „Арена София“ и хората да излязат щастливи и развълнувани от концерта ни, а на всички почитатели на  Az-jenata.bg желая от сърце здраве, много късмет и да имат повече поводи, които да ги карат да се усмихват широко!

Снимки: личен архив.

* * *

На 10.02.2024г. ще се проведе големият концерт на Николина и Мария Чакърдъкови в зала „Арена София“. Тук можете да намерите билети за спектакъла.