Свободно време

7 неща, които ви правят неприятни

Може би не уважавате личното пространство на другите

09.02.2024г. / 16 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Разбира се, че в живота е абсолютно невъзможно да бъдете харесвани от всички, а според редица духовни учители това изобщо не ви е нужно. Но все пак, ако имате симпатиите на другите, това само може да ви бъде от полза.

Но давали ли сте си сметка, че с някои ваши действия вие самите отблъсквате околните? В следващите редове ще ви споделим няколко грешки, които може би допускате. Кои са те? 

Постоянно съдите другите 

Може би често ви се случва да си създавате представа и мнение за човек, когото дори не познавате добре. Бъдете внимателни – това е капан, в който много от нас попадат, понякога дори без да го осъзнават. Истината е, че осъждането не само поставя хората в отбранителна позиция, но и ограничава способността им да се развиват и да разбират околните. Когато бързате да лепите етикети и категоризирате хората, вие пропускате дълбочината и сложността на техните индивидуални преживявания.

Най-лошото е, че този навик може да бъде особено отчуждаващ, карайки другите да не желаят да се отворят или да бъдат искрени, ако вие сте наоколо. Имайте предвид, че преценката ви често произтича от липса на разбиране или страх, но тя може да служи само за разширяване на пропастта между вас и другите. Ако установите, че често съдите хората, може би е време да спрете и да помислите защо е така и как това се отразява на вашите взаимоотношения с тях. 

Свързани статии

Клюкарствате

Клюките може да изглеждат безобидни или дори забавни в момента, но в дългосрочен план те могат да навредят на репутацията и взаимоотношенията ви. Да речем, че например споделяте нещо за личния живот на колега на работно събиране. Мълвата се разнася и внезапно този колега се сблъсква с неудобство и възможен удар върху професионалната му репутация. Клюкарството не само наранява човека, за когото говорите, но и ви поставя в нелицеприятна светлина. С прости думи, това е ситуация, в която и двете страни са губещи. 

Постоянно се конкурирате

Когато желанието за съревнование превземе всеки аспект от живота ви, това може да е отблъскващо за хората около вас и да превърне приятелските закачки в неудобна ситуация. Освен това, по този начин карате хората да се чувстват така, сякаш постоянно ги измерват или сравняват. Не забравяйте, че не всичко в живота е състезание. Понякога е по-важно да се съсредоточите върху сътрудничеството и взаимното израстване, вместо да се опитвате да надминете всички останали. Опитайте се да оцените успехите на другите, без да изпитвате нужда да ги превъзхождате. Това е малка промяна, която може да направи голяма разлика в начина, по който другите ви възприемат.

Свързани статии

Споделяте прекалено много снимки в социалните мрежи 

Проучване, представено в Business Insider, показва, че сме склонни да намираме хората, които споделят прекалено много снимки в социалните мрежи, за по-малко близки. И по-конкретно: нашите роднини са склонни да не одобряват, когато споделяме прекалено много снимки с приятели, а пък нашите приятели са склонни да не харесват, когато публикуваме купища снимки със семейството ни. Опитайте се просто да бъдете разумни относно това колко публикувате като цяло. В допълнение – това означава, че вероятно ще се наслаждавате на момента много повече!

Постоянно се хвалите 

Според проучване на Harvard Business School смиреното самохвалство (или онова нещо, което някои хора правят, когато се опитват да се хвалят, без да изглежда така), всъщност е също толкова досадно, колкото обикновеното хвалене. Проучването установило, че смиреното самохвалство дори е смятано за по-лошо от постоянното хвалене, тъй като хвалещият се поне изглежда искрен.

Свързани статии

Постоянно прекъсвате другите 

Едно от най-досадните неща в разговорите е да бъдете прекъсвани. Никой не обича да бъде прекъсван и ако го правите през цялото време, то това е сигурен начин да дразните хората. Дори и да не можете да се стърпите, първо изчакайте и чуйте какво има да ви каже вашият събеседник. 

Не зачитате личното пространство на другите 

Всеки има своя собствена зона на комфорт и ако нахлуете в нея без разрешение, ще изглеждате настойчиви, дори ако наистина сте просто приятелски настроени. А ето и някои сигнали, които показват, че не зачитате личното пространство: втренчени сте; стоите твърде близо до събеседника си; докосвате го без разрешение. Ако искате да бъдете приятелски настроени или общителни, трябва да давате на хората пространството и уважението, което заслужават.

Коментирай