Интимно

4 типа токсично поведение, които рушат връзката

Бавно, но сигурно

06.10.2023г. / 06 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В любовната връзка всяка двойка допуска грешки в поведението си. Някои обаче стават трайни, те са навици, които рушат връзката. Смятаме, че като споровете ни с любимия човек протичат всеки път по един и същи начин (например по-темпераментно), това е наред и сме си свикнали така... после се сдобряваме. Но има навици, които се оказват разрушителни за любовта, според психолога Джон Готман.
Вижте 4 от тях.

1. Критика

Разбира се има разлика между критикуване и оплакване. Критика е когато атакувате личностните черти или черти на характера на вашия партньор. Но това не значи, че не трябва да казвате нищо за поведението на партньора си, което ви разстройва. Всеки има право на своите чувства и не бива да премълчава, ако по някакъв начин се чувства наранен. Има обаче значение как го казваме, интонацията, с която споделяме емоциите си. Не на последно място, след като сме обърнали внимание на тона си, е важно и да помислим добре, преди да говорим.

Ако например партньорът ви не ви помага с миенето на чиниите или друго, не го наричайте мързелив, просто го помолете занапред да ви помага в домакинството.

Неща, които партньорът ви не трябва да иска от вас, ако ви обича

2. Презрение

Презрението е най-разрушителното поведение в сравнение с всички други, което руши една любовна връзка. То се изразява в проявата на явно неуважение към партньора. Презрението може да включва и обиди, ругаене и т. н. То се проявява силно по време на спорове с партньора, които може да завършат с произнасянето на силно нараняващи признания.

7 лъжи, които си казваме след раздялата

3. Защита

Друга черта, с която двойките се борят, е да бъдат отбранителни един към друг. Това се случва в ситуации, в които единият или двамата партньори започват да се оправдават за нещо, за което не искат да поемат отговорност, а тя бива прехвърлена на другия. Това си е явен проблем и лош навик, който може да доведе до раздяла. Критиката и отбранителната позиция често вървят ръка за ръка. В такива ситуации е важно да се научим да чуваме другия, за да разберем и да можем да дадем адекватен отговор, а не да действаме защитно, особено ако не се налага.

Свързани статии

4. Мълчание

Мълчанието бавно, но сигурно разрушава връзката. Това може да се случи в редица ситуации, например когато единият партньор избягва голям спор и се изправя лице в лице с проблема, за да се обърне в другата посока. Обикновено човекът, който се отнася с мълчание, смята, че постъпва правилно, като успокоява ситуацията, защото според него не водите спор. Но всъщност това води до нещо много по-лошо. Единият започва да негодува, другият партньор вероятно ще приеме, че на любимия човек не му пука достатъчно, за да обсъдят ситуацията.

Коментирай