Свободно време

Знаци, че колегите ви завиждат

Те ви наблюдават

13.02.2024г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На повечето хора ни се налага да работим в колектив, с колеги. Дори и да има такива, с които евентуално ще се сработим добре, винаги има по някой друг колега или колеги, които се отличават. Завистливите колеги. Понякога ни отнема месеци, години докато разберем каква е тяхната същност. Друг път бързо успяват да ни покажат своята завистлива страна. 

И все пак по какво може да познаете завистливите колеги или колега?

Те се опитват да ви вкарат в беда

Първият признак, че си имате работа със завистлив колега или колеги е, че рано или късно вие ще бъдете въвлечени в неприятности. Въпросният колега може да даде невярна информация за вас на шефа ви или да предприеме други подходи, които да опетнят репутацията ви в офиса. 
Казано накратко, може да ви саботира, дори и да нямате конфликти. 

Свързани статии

Отказват да ви помогнат, когато е необходимо

Вторият признак на завистливия колега е, че ще откаже да ви помогне, когато е необходимо. Може да ви излъже, че не знае как, че е твърде зает. Истината е, че това, за което се надява е да ви гледа как се мъчите сами да се справите със ситуацията, за да се чувства по-значим, надежден за компанията. 
В такива случаи е възможно дори и да подхвърли на колегите и шефа ви, че не се справяте с работата. 

Те разпространяват слухове за вас и работата ви

Тези слухове може да се отнасят за определена ситуация, свързана с вас и фактите да са напълно изкривени, за да бъдете поставени в позицията на виновника. С течение на времето тези слухове могат да съсипят името ви и да се превърнат в новата „истина“.

Свързани статии

Те ви наблюдават

Завистливите колеги често са заети с това да наблюдават всички останали. Кой колко работи, кога идва и си тръгва от работа, колко често излиза в почивки. Клюките са част от тяхното ежедневие и с лекота разгласяват онези неща, които са им направили лошо впечатление за някой колега. 

Поведение на превъзходство

Има едно неписано правило, че човек трябва да внимава с два типа колеги. Онези, които са много любезни и тихи и другите, които познават супер добре шефа, компанията, защото са стари кадри, разказващи за себе си колко по-компетентни са от всички, включително и от шефа. Това също са завистливи колеги, които рано или късно ще проявят комплексите, които носят в себе си. 

Свързани статии

Трудно се радват за вас

Когато са разбрали, че ви се е случило нещо хубаво в личен план или пък сте постигнали напредък в работата. Наблюдавайте изражението на въпросните колеги, то никога не лъже. Възможно е също така и да омаловажават постигнатото от вас, опитвайки се да ви убедят, че в дългосрочен план постиженията ви няма да имат кой знае каква стойност. 

Дори е възможно с техен кръг от други колеги тайно да ви обсъждат и да ви се присмиват. Но те все пак са завистливи, не го забравяйте. 

Те винаги изглеждат ядосани или раздразнени от всичко

Ако вашият колега е постоянно ядосан, това е защото дълбоко в себе си той/тя не е доволен от себе си, от живота си и вероятно ви завижда. Той може да завиди не само на способностите и визията ви, но и на добрия ви нрав. 
 

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 седмици )