Свободно време

Как да се настроите да мислите позитивно

Положителната нагласа към живота невинаги е лесна задача

01.03.2024г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Как да се настроите да мислите позитивно

Позитивното мислене е много важно за цялостната нагласа към живота. Когато сте оптимистично настроени, това несъзнателно ви помага да отворите съзнанието си и да привличате повече късмет, щастие, успех и просперитет в живота. Постоянната негативна нагласа и настройка към света по-скоро пречи, отколкото да помага. Ето защо някои песимисти, които наричат себе си реалисти, грешат по отношение на нагласата си, защото несъзнателно отблъскват късмета си и блокират собствения си прогрес във всяко отношение и смисъл в живота. 

Позитивните личности се радват на повече успех, по-добри социални и професионални контакти, по-добро възприемане от страна на околните. Те успяват по-лесно да се справят с предизвикателствата в живота. Нещо повече, позитивните личности страдат по-малко от стрес и потиснатост, защото са отворени към света и знаят, че не всичко е под техен контрол, а това е много важно, за да се чувствате цялостно добре в кожата и в собствения си свят. 

Как да се настроите да мислите позитивно?

Не гледайте с розови очила, не забравяйте негативните страни на живота, но не ги поставяйте на фокус 

Едно от най-погрешните схващания за позитивното мислене, е че хората с подобна нагласа нямат реалистична представа за света и живота. Мнозина смятат, че позитивно мислещите личности всъщност не умеят да бъдат критични и придават положителен смисъл на всичко, дори на онова, което трябва да се окачестви като негативно. 

За да избегнете заблудите и погрешните заключения, не забравяйте, че животът има своите негативни страни. Регистрирайте ги, приемете ги, осъзнайте ги и направете своите изводи от тях. Но не се фокусирайте върху отрицателното. Невинаги имате контрол над него, затова не го превръщайте в акцент в живота ви. Насочете погледа и концентрацията си върху позитивното и се опитайте да направите така, че именно то да е водещ мотив в живота ви. 

Свързани статии

Приемете, че не можете да контролирате всичко 

Хората, които се опитват да контролират всичко в живота си – събитията и хората в него, често имат негативна настройка. Тя е неразривно свързана със стремежа им за свръхконтрол, защото обикновено това е увенчано с провал. И така провал след провал води до негативна нагласа към живота, като тези хора не си дават сметка, че грешката е в тях. Вероятността да се провалиш, опитвайки се да контролираш всичко е голяма, защото много неща са извън нашия контрол. 

Ако приемете това и се отърсите от всичко над което нямате контрол, ще ви е по-лесно да гледате позитивно на живота. Това ще ви помогне да се концентрирате върху нещата, които са в обсега на вашия контрол вместо върху онези, над които нямате власт. Това ще ви помогне и да се чувствате по-щастливи, спокойни и продуктивни. 

Мислете за това какво истински искате и какво можете 

Едно от най-важните неща в позитивното мислене е фокусът върху качествата ви и целите ви. Когато знаете какво искате и се гордеете с нещата, които знаете и умеете, ще сте значително по-позитивно настроени към самите себе си, а оттам и към живота. Една от най-големите грешки, които хората допускат е да се фокусират върху онова, което не искат или не умеят. Това блокира развитието им, натрупва стрес в тялото и ума им, възпира възхода и развитието им във всякакъв план.  

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време