Свободно време

Защо една чанта Louis Vuitton е толкова скъпа?

А защо да не инвестирате сумата в акции на компанията Louis Vuitton вместо в чантата?

08.03.2024г. / 12 58ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Защо една чанта Louis Vuitton е толкова скъпа?

Чантите Louis Vuitton са вечна класика, символ на стил и лукс. Марката повече от десетилетие заема челното място на най-скъпия луксозен бранд в света. Защо обаче една чанта Louis Vuitton е толкова скъпа? Цената от лимитирана серия може да надхвърли сумата от 50 000 евро. Когато купувате чанта Louis Vuitton, плащате за качеството, вниманието към детайла, марката и историята. Louis Vuitton никога не прави разпродажби и е най-фалшифицираната луксозна марка в световен мащаб. Прецизната маркетингова стратегия може да накара всеки да мечтае да е притежател на поне една такава чанта.

А какво ли е да притежаваш дял от самата компания?

Компанията собственик на марката Louis Vuitton е френска публична компания – LVMH, чиито акции се търгуват на борсата. Притежателите на акции на дружеството са собственици на компанията заедно с всички останали инвеститори и получават ежегодно дивидент, а допълнително печелят и при поскъпването на акциите (ако ги продадат на по-висока цена, отколкото са ги купили). Самата марка Louis Vuitton се оценява на впечатляващата сума от 124 млрд. щ. долара (2023), а през 2023 са реализирали печалба от близо 16 млрд. евро след всички данъци. Доходът от дивиденти е около 1,5% годишно, а акцията е поскъпнала с повече от 170% за последните 5 години.

Чанта или акции?

И така, нека вземем за пример сумата от 1500 евро, колкото е цената на класическата чанта на LV Neverfull. Вместо да ви послужат за закупуването на мечтаната чанта, съвсем лесно може да ги инвестирате в акции на компанията, произвеждаща чантите. Освен че ще получавате дивидент, в случай, че цената на акцията расте, може да реализирате и доход от продажба на акциите. Част от рисковете в този случай са, че акцията на компанията може да поевтинее или да има промяна в дивидентната политика. А какво да правите ако искате да притежавате акции и на Gucci или друг бранд? Началната сума за инвестиции в отделни компании може да бъде висока в зависимост от броя компании, които искате да включите. Допълнително, времето за следене и управление на портфейла от ценни книжа, заедно с риска върху голяма сума пари, могат да попречат на успешната инвестиция.

Отделна инвестиция в акции или взаимен фонд?

Алтернативата е договорен фонд, който инвестира в акции на Louis Vuitton. По този начин Вие пак сте притежател на частица акции на компанията. Нещо повече, Вие сте притежател на частици акции на цял портфейл от различни компании. По този начин сте диверсифицирали не само измежду модните брандове, но измежду сектори на индустрията, географски региони, а дори класове активи (облигации, суровини) в зависимост от това какъв фонд изберете.

Да разгледаме пример със сумата за закупуването на чантата от 1500 евро или около 3000 лв. Вместо да изхарчите еднократно сумата за покупка на чанта, с 50 лв. на месец можете да закупувате дялове от взаимен фонд, като по този начин за 5 години ще сте инвестирали същата сума от 3000 лв. При средна доходност на фонда от 10% ще сте натрупали 3871 лв.

Най-хубавото на взаимния фонд е, че може да стартирате с малка сума и печалбите са освободени от данъци. Имате право да теглите от натрупаните средства във всеки един момент. Примерите са с фондове, инвестиращи в акции (като LVMH), и те се считат за по-рискови, спрямо фондове, инвестиращи в облигации например. Такъв е ДФ Компас Глобъл Трендс, нееднократно постигал най-висока доходност измежду българските фондове, включително и през изминалата 2023 г. За реализиране на инвестиционната стратегия при такива фондове и потенциала на компаниите в него е препоръчителен период на държане между 3 и 5 години.

При избора на взаимен фонд следва да се вземат и доста други обстоятелства, цели и ограничения.

Затова не се колебайте да се свържете с нас и заедно с нашите инвестиционни консултанти да стигнем до най-доброто решение за Вашите спестявания.

Научете повече за инвестиционния ни план в ДФ Компас Глобъл Трендс тук!

Запишете час за лична финансова консултация!

Рискове:

Освен ползи инвестицията в дялове на договорни фондове носи и определени рискове, като:

1) пазарен риск със следните компоненти:
а) лихвен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията поради изменение на нивото на лихвените проценти
б) валутен риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията, деноминирани във валута, различна от лев и евро
в) ценови риск, свързан с намаляване на стойността на инвестицията при неблагоприятни промени на пазарните цени;

2) кредитен риск – свързан с намаляване на стойността на позицията при неочаквани събития от кредитен характер свързани с емитентите на финансови инструменти, насрещната страна по борсови и извънборсови сделки, както и държавите, в които те извършват дейност;

3) операционен риск – от грешки или несъвършенства в системата на организация;

4) ликвиден риск – при наложителни продажби на активи при неблагоприятни пазарни условия;

5) риск от концентрация  – при неправилна диверсификация на експозиции към групи свързани клиенти, от един и същ икономически отрасъл, географска област и др.

6) позиционен риск, свързан с промяната на цената на даден инструмент в резултат на фактори, свързани с емитента или в случай на деривативен инструмент – свързан с емитента на базовия инструмент.

Допълнителна информация за рисковете се съдържа в Проспекта на съответния фонд, който е достъпен на интернет адрес: www.compass-invest.eu

Важна информация: Настоящата информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете в колективни инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държава или друга форма на гаранция. Информацията за представянето на финансовите инструменти в миналото не е надежден показател за бъдещи резултати. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят с Проспекта и Основния информационен документ с ключова информация за инвеститорите преди вземане на окончателно инвестиционно решение. Може да намерите тези документи, на български език, на интернет страницата на „Компас Инвест АД – www.compass-invest.eu, както и при поискване може да получите хартиено копие безплатно в офиса на управляващото дружество на адрес: гр. София, ул. „Алабин“ № 36, ет. 4 всеки работен ден от 9 до 17 ч. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени за в бъдеще. Резюме на правата като инвеститори е достъпно на следната хипервръзка, на български език: тук. Договорните фондове, управлявани от Компас Инвест АД са активно управлявани без да следват индекс. Информираме ви, че УД Компас Инвест АД може да вземе решение да прекрати предлагането на фондовете на територията на Република България.