Свободно време

Как да обновим живота си в 4 стъпки?

Как може да го постигнете

22.03.2024г. / 15 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Угаждате ли постоянно на другите? Имате ли проблеми с намирането на вътрешна мотивация? Склонни ли сте да отстъпвате, когато хората се опитват да ви убедят да направите нещо за или с тях? Ако може да отговорите положително на тези въпроси, то вероятно усещате, че се нуждаете от глътка въздух, от обновяване на живота ви, от ново начало.

Как може да го постигнете?

Освободете се от отрицателните емоции

Отрицателните емоции могат да замъглят преценката ни. Те правят обратното на това да ни напътстват и мотивират. Първата стъпка към обновяването на живота ни е да се отървем от негативността и да се съсредоточим върху позитивното мислене. Това разбира се не означава да потискате негативните си чувства. Трябва да знаете как се чувствате, ако искате да се борите с негативизма.

Свързани статии

Помислете за себе си

Ако сте от хората, които все се опитват да угодят на всички, премълчават разни неща, за да избегнат конфликти, то променете това. В желанието си да правим всички щастливи, да поставяме винаги другите на първо място, губим себе си. Това се натрупва във времето и започва да ни прави нещастни. Затова, ако искате да обновите живота си, винаги мислете първо за собствения си комфорт. 

Научете се да казвате „не“

Кога бе последният път, когато казахте „не“ за нещо, което нямате желание да направите, за семейно събиране, на което не желаете да присъствате и други подобни? Да си съгласен през цялото време, да си удобен, е сигурен начин да загубиш контрол над живота си. Когато други хора заемат цялото ви пространство, трябва да приемете това като червен флаг. Възстановете живота си, като казвате „не“ в правилните моменти, когато поставяте същността и нуждите си на първо място, като спрете да се извинявате за всичко. 

Свързани статии

Намерете вътрешно присъщо валидиране

Голяма част от корена на удовлетворяването на хората се крие в желанието за утвърждаване. Искаме другите да ни харесват, затова им угаждаме възможно най-добре, често за сметка на собствения си комфорт. Това показва ниско самочувствие. Имаме нужда от оценка, внимание и утвърждаване от другите, за да се почувстваме достойни и достатъчно добри.

Вътрешното утвърждаване от нас самите е видът утвърждаване, който позволява на усещането ни за себе си да расте. Когато започнем да се интересуваме само от това, което мислим, животът ни е възстановен и вече няма да чувстваме спешната нужда да угаждаме на другите, за да получим тяхната положителна оценка. Със сигурност има толкова много неща, за които да се гордеем със себе си. Хубаво е да сме харесвани, но по-важно е първо ние да се харесаме. 

Склонни сме да сме твърде критични със себе си, да се омаловажаваме, да се наказваме, когато допуснем грешка, а това ни прави зависими от чуждата положителна оценка за нас. Прави ни удобни за манипулаторите.

По материали от powerofpositivity.com

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота