Свободно време

13 признака на ниско самочувствие

Вижте кои са

21.02.2024г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има много признаци, които могат да показват, че човек има проблеми със самочувствието. Обикновено ниското самочувствие се заражда още когато сме деца, докато растем. Семейната среда и средата като цяло в която живеем и се развиваме, оказва влияние върху това дали ще сме личност със самочувствие (което има покритие) или самооценката ни ще е ниска. 

Кое освен постоянно сравняване с другите, издава, че човек има ниско самочувствие?

1. Желание за постоянни постижения. Хората с ниско самочувствие може да се стремят да бъдат най-добрите във всичко, което правят в опит да докажат своята стойност.

2. Угаждане на другите. Още един признак, че човек може би има ниска самооценка е когато се опитва да угоди на всички около себе си, дори ако това означава да пожертва собствените си нужди и желания.

Свързани статии

3. Прекален перфекционизъм. Перфекционизмът може да бъде начин хората с ниско самочувствие да избегнат критика или провал.

4. Пълна неспособност да признае грешките си. Човекът с ниско самочувствие обикновено има голямо его, демонстрира висока увереност за всичко пред другите. Ето защо за него е невъзможно да види и признае грешките си и често обвинява другите.

5. Често лъже. За всичко – работа, живота си и т. н.

6. Тормоз. Хората с ниско самочувствие може да тормозят другите в опит да се почувстват по-добре. Да се държат манипулативно, да отправят критики уж на шега и т. н.

Свързани статии

7. Обсъждат другите. Обикновено комплексарите рядко биха казали нещо положително за някого. Винаги ще намерят начин да омаловажат хората край себе си, особено онези, които постигат успехи.

8. Агресивност и надменност. Хората с ниско самочувствие може да са прекалено агресивни, за да изглеждат силни и уверени.

9. Поемане на много отговорности. Това е още един начин някой, който има ниска самооценка, да покаже колко е стойностен и дори незаменим.

10. Често самоиронизиране. Този вид хумор в малки количества е забавен и се смята, че показва дори интелект. Но когато човек често под формата на шеги говори за своите недостатъци, то определено му липсва самочувствие.

Свързани статии

11. Вечно спори и трудно приема чуждо мнение. Всеки познава такава личност, която на всяка цена трябва да наложи своето виждане и да спечели спор, дори и да греши в мислите си.

12. Постоянно извиняване. За всичко. За това че е решил да попита нещо, за това че няма да направи нещо, което не желае да направи, въпреки че е в правото си и т. н.

13. Избягване на рисковете. Хората с ниско самочувствие може да се страхуват да поемат рискове, защото се боят от провал.
 

Коментирай