Свободно време

„Кратък дневник на съвпаденията“ от Доменико Дара

Доменико Дара е роден в Катандзаро, Италия, през 1971 година

26.03.2024г. / 05 39ч.
Михаела Лазарова
Корица: Лемур

Корица: Лемур

Обикновените хора, уединени в дебрите на историята, понякога са най-внимателните търсачи и усърдни наблюдатели на законите, които управляват света. Към тази потомствена линия принадлежи пощальонът на Джирифалко, срамежлив и самотен човек, посветил живота си да описва, под формата на съвпадения, прозренията на Съдбата, която го е лишила от любов, предлагайки му в замяна дарбата да имитира почерка на другите. Пощальонът на Джирифалко развива един особен порок: отваря, чете, преписва и каталогизира писмата, преди да ги достави, и така рисува своеобразна хронология на събитията в малкото италианско градче.

Един ден в пощальонската му чанта се появява необичайно любовно писмо, запечатано с восък, без подател, забулено в мистерия. Годината е 1969, американците са на път да направят първата си стъпка на Луната, а пощальонът, съвременен пратеник на боговете на Меркурий, се подготвя за мисията си: да разкрие една злощастна страст и да спаси Джирифалко от сенчестите сделки на кмета, който иска да продаде живописния хълм Ковело, за да го превърне в сметище.

„Гениално изградена и силно емоционална история, достойна за роман на Пирандело…“
Ернесто Фереро, италиански писател, критик и преводач

„Авторът очарова и хипнотизира с тази трогателна история, която отправя поетичен поглед към ежедневните ситуации.“
dallacartalloschermo.com

„Горчиво-сладка история, която се превръща в роман, събрал множество гласове и множество човешки съдби.“
internostorie.it

„В представянето на живота на малката общност авторът отдава почит на своята земя, описвайки нейните особени черти: простичкия живот, любовта, предателствата, взаимоотношенията, традициите от миналото... Четенето е забавно и приятно, благодарение на стила, който мами и прикрива болката.“
Gruppo di lettura - Pesaro

Доменико Дара е роден в Катандзаро през 1971 г. и започва писателската си кариера с „Кратък дневник на съвпаденията“ („Нутрименти“, 2014 г.). С дебютната си творба и с втория си роман „Бележки за небесната механика“ (2016 г.) печели голяма популярност и одобрение от критици и читатели, както и редица награди.

Сред отличията му са: награда Palmi, награда Viadana, награда Corado Alvaro, Premio Citta di Como Stresa 2017. Финалист е за престижната награда „Калвино“. През есента на 2022 г. получава и италианското отличие Premio Brianza за романа си „Малинверно“. Интересно е, че книгата печели както приза на критиката, така и наградата на читателите – единодушен избор, който затвърждава неподражаемото очарование на красивата история за Астолфо Малинверно и Тимпамара.

През декември 2022 г. Доменико Дара гостува в България по покана на АБК, за да вземе участие в Софийски международен литературен фестивал. Поради огромния интерес към автора, събитието и „Малинверно“ издателство „Лемур“ реши да публикува на български език и предходните две книги на италианския писател. През март излиза „Кратък дневник на съвпаденията“, а по-късно през годината ще зарадваме читателите и с втория роман. Всеки от тях носи неподражаемия почерк на Доменико Дара и умело описва ежедневното и общочовешкото по един поетичен и задълбочен начин.

Още за книгата

  • Дата на издаване: 28.03.2024
  • Издателство: „Лемур“
  • ISBN 978-619-7581-63-8
  • Корична цена: 24,50 лв.
  • Обем: 384 стр.
  • Дизайн на корицата: Хаби Ел Мааса Гомес; използвана е снимка от личния архив на автора
  • Жанр: Художествена литература; съвременна проза

Още от автора

„Малинверно“

„Малинверно“ е роман за очарованието на книгите, за силата на историите, на въображението, на любовта. Доменико Дара съчетава таланта на устните разказвачи с писане, което сякаш е застинало във времето, обвито в приказен ореол.

Коментирай
Свободно време