Свободно време

Нувел Ваг, Уили Уилям и Ищар са звездите на Франкофоли през юни в Пловдив

Фестивалът ще се проведе на 21 и 22 юни на стадион „Ботев“

29.03.2024г. / 12 31ч.
Мария Дуковска
Нувел Ваг, Уили Уилям и Ищар са звездите на Франкофоли през юни в Пловдив

Нувел Ваг, Ищар и Уили Уилям откриват първата вечер на фестивала Франкофоли тази година, който ще се проведе на 21 и 22 юни в Пловдив.
След първото му гостуване в града на тепетата през 2023, тази година сцената на Франкофоли ще бъде построена отново на открито там, каза на пресконференция днес директорът на фестивала в България – Христина Спасова.

Нова е локацията, която дава възможност за повече публика – стадион „Ботев“ в града.

В своето седмо издание, фестивалът решава да заложи на няколко познати и обичани от публика имена, които феновете на събитието сами пожелаха да видят в България. В първата вечер на сцената ще излязат Нувел Ваг, Ищар и Willy William, а във втората публиката ще танцува заедно с Делукс, Барбара Прави и Неж.

Разпиляната елегантност и шик на французите от Нувел Ваг / Nouvelle vague/ и чарът на живите им изпълнения ги прави бързо любимци на международната сцена. Изпълняват френски и английски кавъри на любими парчета, нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки. Създателите на проекта са джаз музикантите Марк Колин и Оливие Либо. От началото си през 2004 досега, Нувел Ваг имат над 700 000 продадени албума и стотици концерти по целия свят.

Израелската певица Ети Зах, по-известна под сценичния си псевдоним Ищар /Ishtar/, е добре позната у нас. Стилът ѝ е интересен, различен, съчетаващ мотиви от Близкия изток с поп, фламенко и други глобални ритми. Ищар пристига в Париж в началото на 90-те, пее сама преди да стане част от етно формацията „Алабина“. Смесицата от мултикултурни стилове бързо превръща музиката им в изключително популярна на международна сцена. Днес Ищар Алабина продава милиони копия от албумите си, отразяващи неподражаемия ѝ чувствен стил.

Делукс /Deluxe/ е френска електро поп група от южна Франция. Стилът им е танцувален, смесват хип-хоп, соул, фънк и джаз. Започват с 6 музиканти през 2007, приятели от деца и увлечени по музиката. До днес имат издадени 6 студийни албума, а живите им участия са атрактивни с използването на много и различни инструменти, които прибавят в микса.

Неж /Nej/ е родена и израснала в Тулуза. Започва да пее много рано, вдъхновена от Mary J. Blige. На 18 се мести в Париж и бързо намира място на градска музикална сцена.

Свързани статии

Барбара Пиевич, известна професионално като Барбара Прави, е френска певица и автор на песни. След като подписа с Capitol Music France през 2015 г., тя издава пет разширени пиеси с лейбъла. Тя представи Франция на конкурса за песен на Евровизия 2021 с песента Voilà, като си осигури второ място, най-добрият резултат за Франция от 1991 г. Дебютният ѝ албум On n'enferme pas les oiseaux („Не затваряме птиците“) беше издаден на 27 август 2021 г. Като автор на песни Прави е написала песни за редица изпълнители, включително Яник Ноа, Джули Зенати, Чимен Бади и Джейдън Смит. Тя допълнително композира J'imagine („Представям си“) от Валентина, която спечели Детската Евровизия 2020, и Oh Maman! на Lissandro, който спечели Детската Евровизия 2022.

Френският диджей, продуцент и артист Уили Уилям / Willy William/ е известен с магнетичната си енергия и уникален звук. Работи с едни от най-нашумелите музикални артисти днес като Дейвид Гета, Джейсън Деруло и още. През 2016 г. Хитът на Уили EGO е най-търсеното френско парче в Shazam за годината. Mi Gente спечели MTV VMA Award и се задържа на чело на класациите в над 55 държави, както и №1 в Global Spotify за удивителните 12 последователни седмици. Очаквайте скоро обявяването и на останалите звезди на Francofolies 2024.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив, Фондация 2019.

Основен медиен партньор на събитието е Радио Енерджи.

Коментирай