Свободно време

„Лечебните адаптогени“ от Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Ценен наръчник за здравословните ползи и употребата на най-мощните адаптогени

13.04.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
„Лечебните адаптогени“ от Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

За книгата

Този ценен и информативен наръчник разглежда същината, здравословните ползи и начина за приложение на адаптогените – растения с неспецифично и балансиращо действие и минимални странични ефекти.

Използвайки знанията и опита си с холистичните практики на аюрведа, китайската и тайландската традиционна медицина, авторите доказват важната роля на адаптогените в хармонизирането на енергиите и постигане на хомеостаза в организма. Въпреки широкоспектърната природа на действие на тези природни лекове, те ги обособяват в три раздела според основните им свойства: защитни (за имунитет и красота), за висок тонус (за енергия и концентрация) и възстановителни (за добро настроение и дълголетие). Във всеки раздел са разгледани подробно най-ефикасните адаптогени, като са представени техни профили с основните характеристики и начини на приложение. В края на книгата са дадени насоки за избор на адаптоген и правила за употреба, за да се извлекат максимални лечебни ползи.

Очаквайте на 16 април!

За авторите

Теро Исокаупила е основател и изпълнителен директор на „Four Sigmatic“ – компания за функционални храни, чиято цел е да направи най-добре проучените и питателни храни в света по-вкусни и по-лесни за консумация, за да внесе здравословни подобрения в ежедневието на западния човек.

Коренът на Теро (или мицелът, ако щете) е във Финландия, където той е израснал, като е отглеждал и търсел естествени храни във фермата, която семейството му стопанисва от тринадесет поколения. По-късно той завършил химия и предприемачество и изкарал курс по веганство в университета „Корнел“. През 2012 г. Теро основал компанията „Four Sigmatic“. Мечтата му била да внесе искрица вълшебство в живота на всеки човек.

Теро е специалист по всичко, свързано с храненето и здравето. Той два пъти е включван в списъка на 50-те най-изтъкнати хранителни активисти в света от Академията по кулинария и хранене. За него са писали медии като „Тайм“, „Форбс“, „Бъзфийд“, „Вог“, „Плейбой“, „Джи Кю“, „Харпърс Базар“ и „Бон Апети“. Освен това Теро е търсен лектор с множество международни изяви.

Теро разделя времето си между Остин, Тексас и семейната ферма във Финландия.

Даниел Раян Бройда, регистриран билколечител от Американската гилдия на билколечителите, е международно признат специалист по гъбите. Тя е сертифициран специалист по холистично хранене, преподавател по микология и лектор в компанията „Four Sigmatic“. Целта на Даниел е да запознае хората със значението на функционалните гъби.

Преди да постъпи в компанията „Four Sigmatic“, тя завършва бакалавърска степен по екология и философия в колежа „Уитман“, след което изучава аюрведа в Индия и става сертифициран инструктор по йога на брега на река Ганг. После работи в кабинет за природолечение в Индонезия, където става сертифициран експерт по суровоядство и детоксикация. По време на излетите си в Тайланд Даниел се влюбва в билкарството и научава тайски език.

След няколко години в Азия тя заминава за Боулдър, Колорадо, за да учи холистична медицина. След като завършва магистратура в Училището по клинично билколечение в Колорадо, тя отваря частен кабинет, където работи със стотици клиенти и се специализира в лечение с функционални гъби за хора с автоимунни състояния и хронични заболявания. Поканена е като преподавател по микология в Училището по клинично билколечение в Колорадо, където работи и до днес.

Откъс

ЗАЩО НАПИСАХМЕ КНИГАТА „ЛЕЧЕБНИТЕ АДАПТОГЕНИ“

Написахме тази книга, за да ви дадем ясен отговор на въпроса кога, как и защо да използвате адаптогени. Съчетахме традиционните познания с данните от най-новите проучвания на тези вълшебни билки и гъби, за да съставим практично и подробно ръководство. Написахме тази книга, защото я нямаше. Интеренет е пълен с блогове с информация за различни адаптогени. Някои от тези блогове са достоверни, но повечето са създадени с търговска цел. Има чудесни учебници и материали за науката, която стои зад адаптогените. Тези текстове са качествени източници на информация, но са трудни за четене и обикновено се занимават с ограничен брой адаптогени, не включват указания за закупуването и приложението им или съдържат остарели данни.

Ние двамата изучаваме адаптогените повече от десет години. Тази книга е подробният, но достъпен наръчник, който ни се иска да бе съществувал, когато тръгнахме по този път.

КАК ДА ЧЕТЕТЕ И ИЗПОЛЗВАТЕ ТАЗИ КНИГА

Тази книга разглежда най-важните 21 адаптогена, като ги разделя на три големи групи: за защита, тонус и възстановяване.

Тъй като всички адаптогени имат голям брой полезни свойства, може да ви се стори объркващо как и защо да ги използвате. Създадохме тази категоризация, за да ви помогнем да се ориентирате кога и защо да използвате всеки адаптоген. Адаптогените за защита укрепват имунитета и красотата, адаптогените за тонус ви зареждат с енергия и проясняват мисълта, а адаптогените за възстановяване ви помагат да се борите със стреса и ви носят дълголетие.

Но преди да разгледаме подробно ползите и употребата на самите адаптогени, трябва да се подготвим за нашето пътуване.

В ЧАСТ I ще ви разкажем за това как са открити адаптогените и какво представляват, ще ви дадем научно обяснение за работата им и за взаимодействието им с най-важните системи в човешкия организъм и ще ви покажем как да изберете подходящия адаптоген за уникалните нужди на своето тяло.

В ЧАСТ II ще разгледаме самите адаптогени. Във всеки от предложените 21 раздела ще ви представим по един адаптоген, така че да разберете кога и защо да го включите в дневния си режим, какви са главните ползи от него и дори как да изберете най-висококачествените продукти, за да получите възможно най-добри резултати.

ЧАСТ III започва с упътване за пазаруване, защото тази книга не би била практическият наръчник, който искахме да съставим, ако не съдържаше съвети за това как да започнете да ползвате (а това означава първо да купите) лечебните адаптогени. Ще ви насочим за какво да следите, когато купувате адаптогени (внимание: за съжаление, адаптогените често са свързани с нелоялна търговия), и ще ви покажем откъде можете да пазарувате.

След това ще ви посочим нашите Десет заповеди на адаптогените, за да разполагате с лесно и удобно ръководство за ежедневната им употреба. В допълнение ще ви дадем съвети за реалистично и устойчиво включване на адаптогените във вашето ежедневие.

В края на книгата са поместени бележки и показалец. Те може да не ви изглеждат особено интересни, но ви съветваме да ги използвате, за да се ориентирате по-лесно в текста и да го използвате и занапред като източник на информация. Азбучният показалец ще ви помогне да спестите време. Обърнете се към него, ако търсите конкретен термин, или го прелистете, за да намерите по-бързо най-интересните пасажи от книгата.

След като прочетете книгата един-два пъти, ще установите, че препратките към специализирани текстове са отлично средство, чрез което да научите още по темата и да продължите своето приключение. Изчетохме внимателно над хиляда научни труда и подбрахме източниците, така че да ви спестим време в търсенето на ценна информация. Стремили сме се да се позоваваме най-вече на авторитетни, двойно слепи, плацебо контролирани изследвания.

Искрено се надяваме тази книга да е само началото на вашето пътешествие в света на адаптогените. Истинското удоволствие започва, когато затворите книгата и включите тези мощни растения и гъби в собствения си живот. Даниел често разказва на клиентите си: „Не се осланяйте само на моите думи… докоснете се сами до адаптогените, защото връзката с всяко растение или гъба започва от вас“.

Това е като установяване на интимна връзка. Вие сте уникално същество (което при това непрекъснато се променя!) и се свързвате с друго пълноценно същество (под формата на суперрастение или функционална гъба). Връзката, която създавате, ще бъде ваша и само ваша. Затова не се бавете и поканете адаптогените на среща!

Докато експериментирате с тези продукти, които в продължение на хилядолетия са използвани само от високопоставени лица, били са твърде скъпи или са смятани за свещени, не забравяйте да се грижите за себе си. За да бъдат експериментите безопасни, особено ако имате здравословен проблем или пиете лекарства, винаги се консултирайте с лекаря си, преди да приемате каквито и да било добавки, в т. ч. адаптогени.

За нас е щастие и привилегия да имаме свободен достъп до тези продукти днес, когато най-много се нуждаем от тях. Нека тази книга бъде мостът между сегашното ви състояние и живота, в който всеки ден ще се будите като своята най-добра и най-жизнена версия. Надяваме се тя да бъде вашият наръчник, към който да се връщате отново и отново по време на своето пътешествие в света на адаптогените. Напред!

  • Обем: 280 стр.
  • Корична цена: 19,95 лв.
  • ISBN: 978-954-26-2344-1
  • Превод: Цветелина Лакова
  • Издателска къща „Хермес“ ООД
Коментирай