Свободно време

Парола „Сговор на глупци“ – култовият роман на Джон Кенеди Тул излезе в ново издание

„Яви ли се на света истински гений, ще го познаете по туй, че глупците всинца са в сговор против него.“ – Джонатан Суифт

14.04.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Корица: Емил Марков

Корица: Емил Марков

Култовият роман на Джон Кенеди Тул „Сговор на глупци“ отново е в българските книжарници. Книгата, станала любима на младежите у нас през 90-те години, радва новото поколение читатели в добре познатия великолепен превод на Вениамин Младенов. Второто издание излезе преди броени дни с логото на „Лист“ и под редакцията на Боряна Даракчиева.

Сюжетът следва по петите Игнациус Райли – 30-годишен, добре закръглен любител на хотдога от Ню Орлианс, с магистърска степен по средновековна история. Той живее с властната си майка и ненавижда останалия свят, защото смята, че е загубил изконните ценности на геометрията и теологията. Един следобед Райли се озовава в центъра на града и докато майка му е на преглед за артрита си, той се забърква с полицията. След последвалата суматоха майката катастрофира със стария им плимът и за да ѝ помогне да плати щетите за злополуката, Игнациус трябва да извърши най-върховната обида към себе си – да си намери работа. Брониран със средновековна философия и измъчван от капризната си стомашна клапа, той се носи из Америка от 60-те години и предизвиква смях на талази у читателите.

През 90-те години „Сговор на глупци“ беше като парола сред книжарите на площад „Славейков“. Чуеха ли заглавието, те се подсмихваха и искаха за нея баснословни суми. Според редакторката на новото издание Боряна Даракчиева особеното очарование на „Сговора“ за българските читатели идва от усещането за неподправено бунтарство в една уж пренаситена с бунтарство епоха, „защото той е въплъщение на свободата да се смееш наистина над всичко, и най-вече над себе си“.

Джон Кенеди Тул пише романа през 60-те години на миналия век, но не доживява да вкуси от успеха му. След дълги и неуспешни опити да намери издател, депресията му се задълбочава. На 32 години слага край на живота си, останал неразбран от сговора на глупците. Неговата майка обаче се преборва шедьовърът на сина ѝ да види бял свят през 1980 г. Така години след смъртта на своя автор книгата е издадена за първи път, а през 1981 г. журито на наградите „Пулицър“ прави изключение от правилата си и удостоява посмъртно Джон Кенеди Тул с отличието.

Оттогава насам за читателите остава удоволствието от добрата литература и предупреждението, че „Яви ли се на света истински гений, ще го познаете по туй, че глупците всинца са в сговор против него.“ – с тази констатация на Джонатан Суифт е започнал историята си Джон Тул.

Коментирай