Свободно време

Мраморни яйца за Великден с лучени люспи

Красива и лесна идея

12.04.2024г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дойде ли пролетта, с нетърпение очакваме Великден и боядисването на великденски яйца. Макар да имаме своите предпочитания за обагряне, винаги добавяме по някой нов трик всяка година, за да изненадаме всички. Няма домакиня, която да не иска да се похвали с красиво боядисани яйца за празника. 
Днес споделяме с вас една лесна и красива идея за мраморни яйца с лучени люспи.

Свързани статии

Ще ви бъдат необходими сухи фини лучени люспи, като хубаво е да имате няколко различни вида – от бял, жълт, червен лук. Друго, което ще ви е необходимо са найлонови чорапи или чорапогащник, дебел конец за връзване. Не на последно място и боички за яйца и няколко тенджери. За тази идея за предпочитане е да ползвате бели яйца.

  • В дълбока купа нарежете с ножица лучените люспи. 
  • Нарежете и найлоновите чорапи и чорапогащника на парчета, достатъчно големи за увиване на всяко яйце. 
  • В отделна купа с вода потопете едно яйце.
  • След това го оваляйте в люспите от лук. 
  • После го увийте в парче от найлоновия чорап и завържете с конец. 
  • Трябва да бъде стегнато. 
  • Същото направете и с останалите яйца.
  • След това сложете яйцата в тенджера. Налейте вода, която да ги покрие добре и добавете в нея 1 ч. л. сол и 2 с. л. оцет. 
  • Сложете тенджерата на котлона. Когато заври, намалете огъня. След като минат 10 минути, може да добавите към водата една боичка за яйца. Оставете яйцата да врат още 4-5 минути и премахнете от котлона. 
  • Оставете да престоят във водата още няколко минути, докато се боядисат добре. 
  • След това ги извадете и внимателно с помощта на ножица срежете чорапите. 
  • За финал полирайте яйцата с олио. 

Може да ползвате няколко тенджери, в които да добавите по няколко яйца и различни боички във всяка или след като сте сварили яйцата с лучените люспи, още докато са увити и топли да ги добавите в купичките, в които сте разтворили боите за яйца.

Свързани статии

Коментирай