За дома

Боядисване на великденски яйца с лучени люспи и цветчета

Красива и лесна идея

15.04.2023г. / 05 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Великден е един от най-любимите ни празници в годината. Уханни козунаци по бабина рецепта, красиво обагрени яйца. Въпреки че всяка година опитваме нови и модерни техники за боядисване на великденските яйца, никога не пропускаме да си припомним и старите, но изпитани начини, които отново сме научили от своите майки и баби.

Боядисването с лучени люспи и свежи билки е една от тях. Всичко, което ни трябва са сухи люспи от лук, свежи листенца магданоз/кориандър, копър, може дори да ползваме свежа мащерка или розмарин, но с магданозени листа се получава най-добре. За ярки цветове от лучени люспи и красиви цветчета от билки върху яйцата е за предпочитане да ползвате бели яйца. Може да пробвате и с тези с бежово-кафява черупка.

Великденски яйца, декорирани със захарни пръчици

Листенцата от билката се измиват, след което се поставят върху яйцата. Около тях се завиват лучени люспи. Всичко това се увива стегнато и се завързва с връв/конец във фини стари чорапогащници или чорапи.

Яйцата се подреждат в тенджера и се варят около 10-12 минути, като това време се засича след завиране на водата. Ако са ви останали лучени люспи може да ги добавите към водата за варене на яйцата.

 Тук може да видите как да сварите яйцата за Великден. След това се изваждат и след като се охладят добре, всичко върху тях се премахва. Напълно сухите яйца се полират с памучен тампон върху който сте капнали малко олио или зехтин.

Коментирай