Свободно време

Прогноза за времето по Великден: дъжд и гръмотевици, слънце след 10 май

Според синоптика Петър Янков и в Гърция времето ще е дъждовно

02.05.2024г. / 11 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Предстоят ни празници, а през последните дни времето отново показва своя характер.

Очаква ни динамично време. Днес повече валежи ще има в югозападните райони – до 20-30 литра на квадратен метър в района на Сандански и Благоевград. Утре повече валежи ще има и в крайните южни райони“, съобщи синоптикът Петър Янков в „България сутрин“.

Повече валежи се очакват до 4 май, включително, със сумарно валежни количества до 30-50 литра на квадратен метър, главно в западните и южните части от страната, пише Bgonair.bg.

Ще има и гръмотевици. Петък и събота ще бъдат дъждовни. В събота постепенно валежите ще спират. Следобед ще превалява главно в южните райони, а през нощта окончателно ще спират. Облачността ще се разкъсва, температурите през нощта ще се движат между 9 и 8 градуса, сутринта – до 6-7 градуса“, прогнозира Янков пред Bulgaria ON AIR.

На 5 май ще има много слънчеви часове, както и повишение на температурите.

Ако на 3-ти и 4-ти максималните температури се движат между 15 и 19-20 градуса, в неделя ще бъдат между 20 и 24 градуса. В понеделник се очаква по-интензивна гръмотевична дейност и валежи, главно в западните райони“, информира синоптикът.

В Гърция на 3 и 4 май също ще има интензивни валежи.

Свързани статии

Нашите сънародници, които ще бъдат в Гърция, специално по Беломорието, ще имат валежи през целия ден, с гръмотевици в Северна Гърция. В неделя ще има слънчеви часове. В понеделник, на Гергьовден, ще има превалявания в следобедните часове. Пътните настилки ще бъдат влажни, ще има по-бавно придвижване на автомобилите, но хората да не оставят своето прибиране за 7 май“, посъветва Янков.

До 5 май гръмотевичната дейност, съсредоточена в Западна и Югозападна България, ще бъде по-слаба и няма условия за силни градушки. По-силни гръмотевични бури се очакват на 6 май в Югозападна България, уточни синоптикът.

От 7 май започва продължителен дъждовен период с интензивни валежи както в Гърция, така и в България, който ще продължи до 10-11 май. След това следва по-продължителен сух период с повишение на температурите.

Пълната прогноза чуйте във видеото:

Коментирай