Свободно време

Славянска ли е славянската писменост – отговорът в „Операция История“ на 26 май

Зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат за произхода на ромите и историческата сага на България и Северна Македония

22.05.2024г. / 16 44ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Какъв е произходът на ромите, каква е общата история на България и Македония и славянска ли е славянската писменост? Отговор на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване „Операция История“ с водещ Росен Петров тази седмица на 26 май от 16:30 часа.

Кои са точно ромите, какъв е техният произход и как трябва да ги наричаме? Отговор на тези въпроси ще даде първият гост в студиото – доцент д-р Йосиф Нунев. Той ще разкрие на зрителите особеностите на този народ и ще представи тяхната култура.

Историческата сага на България и Северна Македония продължава и до днес, като повод за вниманието отново към темата са изборите в Скопие. Те бяха спечелени по разгромен начин от една партия и движение, създадена от българи, а днес употребяваща антибългарска риторика – ВМРО-ДПМНЕ. Какво следва за българите в Северна Македония и какви са предизвикателствата пред България във връзка с интересната ситуация по света и на балканите? Повече информация по темата пред водещия Росен Петров ще даде проф. полк. Димитър Недялков – боен пилот, авторът на десетки монографии и сценарист на филма „Българите и Македония“.

На фокус в рубриката „Тяхната история“ е славянската писменост и как народи, определяни като славянски имат силно езиково сходство с нас, като поляците, чехите и словаците. Повече детайли за славянската писменост в „Операция История“ на 26 май ще даде доц. Веселина Вачкова.

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – тази неделя, 26 май, в „Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Коментирай