Как върви търговията с енергоспестяващи крушки? Проучване на Az-jenata.bg по софийски електромагазини установи, че българинът трудно се решава да купи енергоспестяваща крушка. Причината е преди всичко финансова. На българския пазар се предлагат китайски, български и “фирмени” крушки от новия тип. Цените са, както следва: “фирмените” в зависимост от мощността биват: 11 вата – 7,49 лв, 12 вата – 20,19 лв.,14 вата – 7,49 лв., 18 вата – 7,99 лв., 20 вата – 16,15 лв.; китайските и българските са почти с еднаква цена – около 2,00 лв. Разлика има и в срока на годност – евтините китайски и български траят около година – година и половина, докато за “фирмените” дават гаранция десет години. Вече може да си поръчате ценните крушки и по интернет.

“Предлагането е добро и разнообразно, но търсенето е слабо – споделя продавачка в магазин на бул. “Христо Ботев” в столицата. Вкъщи успяхме засега да сложим само две крушки от новото поколение. За повече няма пари.” Една груба сметка показва, че за жилище средно с десет крушки, ще трябва да похарчите около 200 лв.

Крушките от новото поколение постепенно трябва да намерят приложение в работните помещения, уличното осветление и в битовите нужди. Интересно как ще се реши въпросът с осветлението във входа и по етажите на жилищните блокове, където винаги са се крадяли крушки? Може би ще трябва да се научим да стоим на тъмно или да си светим с фенерчета, докато отключваме входната си врата? Сигурно заедно с навлизането на новите и скъпи крушки, ще се появят и нови крадци – специализирани в тази сфера. Може би в обирите на домовете ни крадците вече ще изнасят не само компютри, техника, злато и пари, но ще ни отвинтват и крушките от полилея. Това не дай си боже да направи възможна и появата на пазара и енергоспестяващи крушки втора употреба.

Ето и подробности по нормативната уредба за влизането в употреба на енергоспестяващите крушки:

През декември 2005 г. Европейският съюз приема директива, с която обвързва всички страни-членки да разработят национален план за действие за повишаване на енергоефективността (EEAPs – Energie–Effizienz–Actions–Plane). Според директивата в близките осем години – от 2009 до 2017 г. всяка една страна от ЕС е длъжна да достигне до 1 % икономия на електроенергия във всички сектори на потреблението.

По задача на Еврокомисията Вуперталски институт за климата в Германия Willkommen beim Wuppertal Institut изработил схема за приложението й. Започвайки с 2011 година, във всички страни на ЕС всички страни трябва да ги изпълнят. Разработката и контролът по изпълнение е възложена на специално създадената в началото на 2007 г. работна група ROMS (Roll out Member States) и включва европейски фирми-производители на осветителни прибори и техните компоненти (CELMA).

През декември 2008 г. Еврокомисия в Европейския парламент приема решение за отказ от старите електрически крушки. Съгласно прието постановление в търговската мрежа постепенно старите крушки ще бъдат заменени с енергоспестяващи, както следва
- септември 2009 г. – забрана на матови и прозрачни крушки от 100 вата;
- септември 2010 г. – забрана на прозрачни крушки от 75 вата;
- септември 2011 г. – забрана на прозрачни крушки от 60 вата;
- септември 2012 г. – забрана на прозрачни крушки от 40 и 25 вата;
- септември 2013 г. – въвеждат се строги изисквания за луминисцентните лампи и такива със светодиоди.
- септември 2016 г. – въвеждат се строги изисквания за използването на халогенни лампи.

Никой не ни пита искаме ли, щом ЕС е казал, ще действаме. Добре е да приложим предложението на вестник “Дневник”, като подарим за Нова година на родителите си, на баба и дядо, на приятели и роднини по една енергоспестяваща крушка – хем ще отбием номера с подаръка, хем ще дадем своя принос за спестяване на електроенергия в глобален мащаб и в месечната ни сметка за ток.

* * *

Пенсионират 100-ватовата крушка
Спират живачните термометри за сметка на живачните лампи