Или може ли да се преподарява подарък

Откъде идват суеверията – от дълбока древност, а накъде отиват – в бъдещето, ние сме тези, които продължаваме живота им. Дали имат смисъл или той се е загубил някъде през вековете и днес ги повтаряме по навик. Аз не вярвам в тях, а вие?

Има някои поверия, които имат противоположно значение, като например „Преподарен подарък носи щастие” и „Преподарен подарък носи нещастие”.

Ето някои суеверия, които вещаят злополучия:
- да подариш сватбените си подаръци - нещастие
- празен портфейл - бедност
- часовник - раздяла
- свещ - някой ще умре
- ако подарите на любимия/любимата обувки - скоро ще се разделите
- ножове - ще се скарате.

Има някой контра действия, които може да направите, за да "отмените" нещастието, като например да сложите в портфейла монета, или да "откупите" на символична цена - например един лев - ножовете. А за още по-сигурно, ако получите някой от гореизброените подаръци, взимайки го в ръка, се завъртете три пъти на лявата си страна и си плюйте в пазвата, а вярващите християни могат да му ударят за застраховка и един кръст.

Все още няма изследване по въпроса кой бива засегнат от нещастието/злополучието – този, който дава подаръка или този, който го получава или и двете страни. Може би с въпроса трябва да се заемат екстрасенси, психолози и т.н. учени, които да разгърнат задълбочено разследване. Дотогава полезно ще бъде мнението на всеки, изпитал на свой гръб някое от горните суеверия.

Най-разпространените суеверия


Идеи за коледни подаръци – тема от форума